Svaka kultura podrazumeva različito vaspitavanje dece, a u Francuskoj postoje određena pravila kojih se rodtelji pridržavaju. u dece

Amerikanka Pamela Drakerman došla je u Pariz i bila je zapanjena kada je otkrila koliko se američko roditeljstvo razlikuje od francuskog. Oduševila ju je što su francuska deca ljubazna, "dobro vaspitana", nisu nekulturna i znaju kako da se ponašaju u blizini odraslih. Toliko je bila zainteresovana da je čak i napisala knjigu o francuskom roditeljstvu.

Kako je objasnila, tajna francuskog roditeljstva leži, između ostalog, i u tome što odrasli stavljaju svoje potrebe na prvo mesto da bi kasnije mogli da zadovolje potrebe dece. Njihovo "ne" je čvrsto i konačno "ne" sa kojim se ne može raspravljati. Jedno od važnih pravila koje postavljaju francuski roditelji jeste kako da se deca ponašaju za stolom.

Kada deca počnu da jedu čvrstu hranu, francuski roditelji se fokusiraju da im posluže ono što i sami jedu za ručak. Oni ovo prailo usvajaju mališanima od malih nogu. Ne daju deci prosor za biranje i razmišljanje, pa ukoliko mama i tata jedu čorbu, jede je i dete, čak iako bi možda više volelo da jede pomfrit.

U Francuskoj niko nije iznenađen što mališani koji uživaju da jedu puževe, morske plodove, spanać, dinstanu cveklu i druga jela za odrasle. Francuzi ne kuvaju i ne naručuju odvojene obroke za svoju decu – jedu sa njima ono što su pripremili. Pored toga, nastoje da razviju raspored obroka i nerado grickaju. Uče decu i ponašanju za stolom - obrok treba jesti u miru i bez ometanja.

Zbog toga su mnogi turisti u Francuskoj začuđeni kada vide decu kako mirno sede u restoranu za stolom i jedu - baš poput odraslih, bez premišljanja i moljenja da dobiju nešto drugo.

BONUS VIDEO:

U čemu ne treba slati dete u vrtić TikTok/ sarrahangelaa


(Yumama/T.A.S.)