Deca su deo društvene aktivnosti svakodnevnog života i podstiču se da jedu, mirišu, dodiruju i doživljavaju nove ukuse iz dana u dan.Omogućavanje vašem detetu da iskusi hranu kao Italijan će razviti ne samo njihovo nepce, već i društvene veštine, manire, podučavajući ih novim i zrelim načinima interakcije. I to će vam uštedeti vreme.

Ovo su omiljeni gurmanski rituali koji su deo odrastanja svakog italijanskog deteta.

Jutarnji kafić

Jedan od najslavnijih italijanskih rituala je jutarnja kafa. Kafeterije i barovi imaju mušterije koji ulaze i izlaze iz njih svakog jutra dok Italijani dobijaju svoju dnevnu dozu kafe – a ova navika se odnosi podjednako na društveno okruženje kao i na kafu.

Kako deca u Italiji uče o hrani
Shutterstock Bebićino - kapućino za decu

Lokalni stanovnici ćaskaju, druže se, deca trče gore-dole ulicama, a prijatelji se opuštaju dok gledaju kako svet prolazi. Deca su u velikoj meri deo ovog rituala – samo zamolite bilo kog baristu za šumetu („malu penastu šoljicu mleka“ ili bebićino - kapućino za decu sa čokoladom, kako je to postalo poznato) uz cornetto alla crema – ili pecivo punjeno kremom!

Aperitivo ili grickanje

Dok je ujutro sve o kafi, pre ručka ili večeri, sve je o aperitivu - a piće pre obroka uvek je praćeno grickanjem ili grickalicama.

Kako deca u Italiji uče o hrani
Shutterstock Krostini

 Italijanski gradski centri i pjace su prepuni meštana koji izlaze sa svojom decom da uživaju u ovoj poslastici pre večere, a deca se podstiču da uživaju u nizu dostupnih grickalica – orašastim plodovima ili fokači (hlebu) ili krostinima prekrivenim nizom preliva od lokalnih sireva do ukiseljene ribe, svežeg povrća, vrganja, rezane slanine ili čak sušene pršute.

Ovo je sjajan način da naterate svoju decu da probaju nove ukuse bez pritiska vremena za obrok.

Restorani

U bilo koje doba dana, uvek ćete biti ohrabreni da sa sobom povedete svoju decu u restoran; nije neobično videti decu u restoranima sa roditeljima u 22:00 - a većina konobara voli da ćaska i komunicira sa decom. Važno je napomenuti da u italijanskim restoranima ne postoje „dečiji meniji” – deca se tretiraju kao odrasli i nude im se tanjiri sa glavnog menija – u manjim porcijama, ako su mala.

Kako deca u Italiji uče o hrani
Shutterstock Ravioli od bundeve

 Deca sede za stolom kada se izlazi i sa zadovoljstvom jedu niz jela, od rižota od vrganja do mini raviola od bundeve.

Đelato i sladoledi

Bez obzira na vremenske prilike, 12 meseci u godini, poslastičarnice u Italiji obrću ogromnu trgovinu. Porodice se mogu videti umotane u kapute, šalove i kape, kako uživaju u sladoledu za svoju merendu (popodnevnu užinu).

Opet, ne radi se samo o hrani – sladoledžice su mesta okupljanja, mesta za druženje lokalne zajednice, a većina poslastičarnica će imati sedišta napolju za porodice da sede, komuniciraju, sustižu pre nego što krenu.

Popodnevna šetnja

Tradicionalno la passeggiata (popodnevna šetnja) se dešava nedeljom. Italijani će se često uputiti u crkvu nedeljom ujutru, uživati u aperitivu u lokalnom baru pre nego što krenu na veliki popodnevni ručak.

Kako deca u Italiji uče o hrani
Shutterstock Pržena palenta, scagliozzi

 Nakon toga obično sledi mali riposo (dremanje). Nakon ručka, većina gradova može izgledati prilično napušteno, jer svi večeraju i odmaraju. Ali od 16 časova pa nadalje, gužva počinje da se ponovo pojavljuje. Jedna po jedna, porodice se dolaze, ulice oživljavaju, i svi počinju svoju popodnevnu šetnju da udahnu svež vazduh i lutaju ulicama grada. Hrana često prati ove šetnje, posebno jer italijanska scena „ulične hrane“ postaje sve popularnija. Svaki region ima svoje specijalitete, a svako godišnje doba ima tradicionalne grickalice za uživanje. Na primer, u Livornu, omiljena ulična grickalica je pržena palenta, koja se zove scagliozzi. U Milanu, Luini služi se čuvene panceroti neka vrsta mini kalcone.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko je važna podrška roditelja, video koji je raznežio svet TikTok/dailyhumanmotivation