U prvim mesecima života beba doji, odnosno živi na majčinom mleku, a ukoliko ne doji, onda je njena osnovna hrana adaptirana mlečna formula.

Nakon navršenih 6 meseci pedijatri preporučuju da se uvodi hrana kao dopuna dojenju. Ove su namirnice obično jednostavne i lagane. Ali postoje i određene namirnice za koje ne smeju da budu na dečijem jelovniku pre nego što beba napuni godinu dana:

1. Šećer
Iako je ova namirnica vrlo česta, bebi nije potrebna jer je majčino mleko sadrži. Ako želimo zasladiti hranu kako bismo poboljšali njen ukus, možemo to učiniti sa voćem. Osim toga, šećer može uzrokovati preuranjeni karijes.

2. Med
Prirodna je zamena za šećer čija je uporaba u prehrani dece vrlo česta. Ali ono što ne znamo je da je njegov sastav vrlo sličan sastavu belog šećera. Drugi nedostatak je mogućnost da sadrži bakterije koje ugrožavaju probavni sistem.

3.So
Kao i med i šećer, so se koristi za poboljšanje ukusa hrane, ali je i štetna. Ovaj proizvod treba izbaciti iz ishrane bebe jer ugrožava zdravlje bubrega. Preporučuje se samo umereno od dvanaestog meseca.

4. Plodovi mora
Određene vrste riba i školjki imaju velike količine žive, elementa koji je proizvod zagađenja.

5. Neke vrste povrća
Morske alge, blitva i spanać sadrže nitrate. U prevelikim količinama mogu izazvati smanjenje kiseonika u krvi.

6. Modifikovani proizvodi sa niskim sadržajem masti
Nije loše konzumirati proizvode sa manje masti, ali je reč o obranim, koji su podvrgnuti posebnim postupcima uklanjanja viška masnoće. Sa druge strane, masti u ovim namirnicama su neophodne za organizam deteta, izvor su vitamina i kalorija.

7. Prerađena hrana
Prerađena hrana može značajno promeniti svojstvo namirnica. Ovo se odnosi na sirove preparate životinjskog porekla, pića na bazi pirinča, pomfrit, sladoled, brza hrana i slično...

BONUS VIDEO:

Kupanje bebe TikTok/thedixonfamily111

(Roditelji.hr/Yumama/T.A.S.)