Da li vaše dete uz doručak uvek pije neki napitak? To su uglavnom mleko i sok, dok neki mališani vole da tokom jela ugase žeđ čašom vode. Koliko je ovo zdravo i kako deluje? Koji napitak se zaista preporučuje, a šta treba izbegavati?

Šećer u soku, mast u mleku i veštački zaslađivači u sokovima. Istraživanje novih studija danas sugeriše da voćni sok može da ugoji decu zbog dvostrukog udara šećera i "tečnih kalorija".

Ovo otkriće je u suprotnosti sa onim što su mnogi roditelji mogli verovati, posebno oni koji su pretpostavili da je sok zdrava alternativa bogata vitaminom C.

Ipak, Rob Hobson, registrovani nutricionista i savetnik za Healthspan, rekao je da ne bi savetovao roditeljima da se u potpunosti odreknu soka, piše Daily mail.

Međutim, prema njegovim rečima, trebalo bi da budu svesni koju količinu deca piju: "Ne vidim nikakav problem da svom detetu date malu porciju voćnog soka (150 ml) dnevno i bolje da ga poslužite kao deo zdravog doručka", rekao je on. "Isto važi i za smutije, ali poslužite jedno ili drugo."

Rekao je da iako sok može dodati kalorije u ishranu, on takođe ima i druge prednosti koje nedostaju slatkim alternativama.

"Svako piće sa visokim sadržajem šećera, čak i voćni sok koji sadrži prirodne šećere, verovatno će dodati dodatne kalorije ishrani, što je veća verovatnoća da će biti problem kada se konzumira u prekomernoj količini", rekao je Hobson.

KOLIKO JE ŠEĆERA PREVIŠE?

Količina šećera koju osoba treba da pojede u toku dana zavisi od toga koliko je stara. Deca uzrasta od četiri do šest godina treba da budu ograničena na maksimalno 19 g dnevno. Deca od sedam do 10 godina ne bi trebalo da imaju više od 24 g, a deca od 11 i više godina treba da imaju 30 g ili manje. Odrasli ne više od 30g šećera dnevno.

Popularne grickalice sadrže iznenađujuću količinu šećera, a čak i jedna konzerva gaziranog soka (35 g šećera) ili jedna čokoladica (33 g) sadrži više od maksimalne količine šećera koju dete treba da ima tokom celog dana. Deca koja jedu previše šećera rizikuju da oštete zube, dobiju masnoću i postanu gojazna, kao i da dobiju dijabetes tipa 2.

"U odnosu na druga slatka pića, voćni sok sadrži vitamin C." Dok je voćni sok ograničavao na jedan dnevno, gospodin Hobson je rekao da roditelji i dalje mogu da jedu druge zdrave lekove za gašenje žeđi.

"Tokom dana bih preporučio druga pića koja hidriraju bez dodatnih šećera.Možete da probate vodu sa prirodnim ukusom dodavanjem sastojaka kao što su krastavac, kockice ananasa, jagode i menta. Čaša mleka je takođe veoma hranljiva za decu i može da hidrira, kao i da doprinese njihovom unosu kalcijuma."

Bridžit Benelam, naučnica za ishranu u Britanskoj fondaciji za ishranu, rekla je da su voda i mleko najbolji izbor za piće za decu umesto sokova. "Voda i mleko su najbolji izbor jer ne sadrže slobodne šećere. Voćni sokovi i smutiji sadrže neke vitamine i minerale, ali su takođe bogati šećerom, pa je savet da ih držite na najviše jedne male čaše (150 ml) dnevno."

Dodala je da roditelji ne moraju da imaju na umu samo kalorije jer sok takođe može da ošteti oralno zdravlje dece. "Šećer i kiselost sokova mogu da naškode zubima ako ih deca često uzimaju."

Za posebno izbirljivu decu koja žele sok, ili za roditelje koji žele da maksimiziraju koristi vitamina bez štete, gospođa Benelam je savetovala da pokušate da ga razblažite vodom kako biste smanjili šećer i kiselost.

Nedavna studija, objavljena u časopisu JAMA Pediatrics, zasnovana je na pregledu 42 druge studije. Kanadski istraživači su pogledali kako se indeks telesne mase (BMI) promenio i kod dece i kod odraslih koji su pili 100% voćni sok dve nedelje. Otkrili su da je svaka porcija soka kod dece naizgled rezultirala malim povećanjem njihovog BMI, što sugeriše potencijalnu vezu. Međutim, u studijama nisu našli značajnu promenu u težini odraslih koji su pili sok.

NHS preporučuje da deca uzrasta od četiri do šest godina ne bi trebalo da imaju više od 19 g besplatnih šećera dnevno, dok bi deca od sedam do 10 godina trebalo da ograniče unos na 24 g. Ne postoje smernice NHS za decu mlađu od četiri godine, iako zdravstvena služba savetuje roditeljima da izbegavaju davanje dodatnog šećera ovoj deci.

Ova ograničenja se odnose samo na šećer koji se dodaje hrani, kao što su jogurti sa ukusom, žitarice i gazirana pića, ili oni koji se prirodno nalaze u voćnim sokovima, smutijima i medu. Zdravstveni šefovi ne postavljaju ograničenja za šećer koji se nalazi u voću, povrću i mleku.

Jedna porcija od 150 ml soka od pomorandže ili jabuke sadrži otprilike između 12 i 15 g šećera. Sa standardnom kutijom za sokove, koja je klasična osnova u mnogim lančevima za pakovanje od 200 ml, lako je videti kako dete može nenamerno da konzumira više od preporučenog.

Pošast takozvanih "skrivenih" ili "dodatih" šećera za koje možda nismo svesni da se nalaze u pićima poput sokova, kao i u proizvodima kao što su sosovi, kečapi i prelivi za salatu, okrivljeni su za doprinos nekoliko zdravstvenih problema. Neki stručnjaci smatraju da su oni jedan od ključnih pokretačkih faktora u porastu stope gojaznosti i dijabetesa u Britaniji i Americi, piše Daily mail.

BONUS VIDEO:

Šaranje lica mami TikTok/ moms

(Yumama/T.A.S.)