Popara je starinsko jelo koje se vrlo jednostavno i brzo priprema, a brojna deca ga obožavaju. Međutim, treba biti oprezan i voditi računa o tome kada poparu možemo da poslužimo detetu.

Obzirom da je popara hleb, što je samim tim i gluten, vodite računa da ste uveli gluten i da dete nije reagovalo alergijski. Pored toga, poparu obično obogatimo mlekom ili mlečnim proizvodima, i o tome treba razmišljati. Kravlje mleko se ne preporučuje deci pre prve godine, dok se pavlaka i jogurt mogu naći u njihovim obrocima već od 8. meseca.

Kako se pravi popara za bebe?

Ono što je osnovno za pripremu popare jeste da hleb bude star najmanje dva dana. Pored toga, potrebna nam je voda i malo maslaca.

Za mališane od oko 8 meseci potrebno je da koristite hleb bez korice, dok za starije možete slobodno da iskoristite i koricu.

Uzmite 3 parčeta hleba, iseckajte na kockice i ubacite u šerpu. Na to dodajte oko 500 ml i pola kašičice maslaca, pa mešajte dok se ne skuva i sjedini u kašu.

U nju možete dodati mleko, pavlaku, jogurt, sir, jaja, pa čak i bananu, med, suvo grožđe ako vaše dete voli slatke ukuse.

Beba, hrana
Shutterstock 

Alternativa za alergičare na gluten

Ukoliko je vaše dete alergično na gluten ili ste jednostavno odlučili da mu ga ne uvodite do prve godine, za poparu možete da iskoristite i kukuruzni hleb.

(Yumama)