Celijakija je autoimuni poremećaj, i razvija se kod osoba koje imaju intoleranciju na gluten. Gluten je opšti naziv proteina koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i drugim žitaricama.

Kod celijakije, telo ne može da apsorbuje važne hranljive materije, pa osobe sa celijaklijom često mogu da postanu pothranjene. Doktori ne znaju sa sigurnošću koji je razlog zbog kog imuni sistem reaguje na gluten, ali ako vaše dete ima celijakliju, postoji način da upravljate simptomima i da sprečite oštećenja creva.

Znaci i simptomi celijakije

Odojčad možda neće dobijati na težini i dužini kako se očekuje, i to može biti prvi signal da lekari posumnjaju na celijakliju. Starija deca mogu da imaju:

Nekada se dešava i da ne postoje nikakvi simptomi, ali se mogu javiti i u bilo kom trenutku života. Neka deca imaju probleme kada prvi put unesu glutensku hranu, a drugi dobijaju simptome tek nakon što su nekoliko godina bezbedno unosili te proizvode.

Beba može da pokaže prve znake celijakije ubrzo nakon što počne da jede čvrstu hranu kao što su žitarice. Znaci mogu da uključuju dijareju, bol u stomaku i ne dobijanje na težini zdravim tempom. Vremenom, dete možda neće dostići očekivanu visinu, može da razvije anemiju i rane u ustima, a može i da ima probleme sa ponašanjem.

Šta je uzrok celijakije?

Kod celijakije, gluten pokreće imuni sistem da ošteti resice koje oblažu tanko crevo i služe da apsorbuju hranljive materije iz namirnica i da ih šalju u krvotok. Oštećene resice ne mogu da apsorbuju vitamine i minerale koji su detetu potrebni za rast.

Uzrok celijakije nije poznat. Ima tendenciju da se javlja u porodicama, tako da je veća verovatnoća da će ga dobiti dete sa porodičnom istorijom ovog stanja. Takođe se može desiti udružen sa drugim poremećajima, poput Daunovog sindroma, Vilijamsovog sindroma, dijabetesa tipa 2 i autoimunih poremećaja štitne žlezde.

Dete, bol, stomak, doktor
Shutterstock Devojčica na pregledu kod lekara zbog bolova u stomaku

Kako se otkriva celijakija?

Dijagnostikovanje celijakije obično počinje testom krvi u kom se traže antitela na gluten i druge proteine u sluznici creva. Antitela su proteini koje imuni sistem pravi, a koji prepoznaju i otklanjaju klice i druge stvari koje vide kao pretnju. Ako test krvi pokaže visok nivo antitela na gluten, lekar će verovatno uraditi biopsiju tankog creva i poslati na testiranje.

Da bi uradili biopsiju, lekar stavlja dugačku, tanku cev (nazalni endoskop) kroz usta i stomak u tanko crevo da bi dobili mali uzorak tkiva. Dete je obično pod sedativima ili pod opštom anestezijom da bi prespavalo proceduru.

Ako je detetu dijagnostikovana celijakija, njihova braća i sestre, roditelji, bake i deke, takođe treba da se testiraju. Oni mogu d aimaju bolest, ali da nemaju simptome. Celijakija koja se ne otkrije na vreme može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.

vađenje krvi-dete-bolest.jpg
Shutterstock Vađenje krvi detetu

Kako se leči celijakija?

Ne postoji lek za celijakiju. Istraživači rade na novim tretmanima koji obećavaju, a za sada, stanje se kontroliše dijetom bez glutena. Ovo omogućava zarastanje crevne sluznice i pomaže ublažavanju simptoma.

Promene u ishrani

Ako vaše dete ima celijakiju, lekar će vas uputiti na hranu koju može da jede, a koju treba da izbegava. Ove promene će imati veliki uticaj na svakodnevni život vaše porodice i ishranu vašeg deteta, budite spremni na to.

Ishrana vašeg deteta ne bi trebalo da sadrži pšenicu, ječam, raž i srodne žitarice. Pažljivo čitajte etikete hrane na svakom artiklu pre nego što ga kupite ili date svom detetu da jede. Vremenom pomozite i svom detetu da nauči samo to da radi.

Pronalaženje sigurnih opcija

Evo nekoliko saveta koje treba da zapamtite kada birate hranu:

  • Počnite sa hranom koju vaše dete može da jede - Sigurne namirnice i sastojci uključuju hranu napravljenu od brašna kukuruza, pirinča, heljde, leblebija, kinoe, krompira... Dozvoljena su sva mesa, mahunarke, orasi, semenke, ulja, mleko, sir, jaja, voće i povrće.
  • Pazite na unakrsnu kontaminaciju - Ponekad hrane bez glutena može da dođe u kontakt sa hranom koja sadrži gluten. Na primer, mrvice od običnog pšeničnog hleba mogu se naći u džemovima, namazu ili začinima ako ljudi ne vode računa da svaki put koriste čist nož i pribor.
  • Očistite uređaje, pribor i radne površine pre nego što napravite proizvod bez glutena, posebno nakon rukovanja hranom koja sadrži gluten. Perite ruke dobro i često kada pripremate hranu.
  • U restoranima - Obavestite konobara ili kuhinjsko osoblje o stanju vašeg deteta kako biste znali da hrana vašeg deteta ne sme da sadrži gluten i srodne sastojke.
Restoran, deca, hrana
Shutterstock Porodica na ručku u restoranu

Šta ako dete koje ima celijakiju uzme gluten?

Čak i uz sve mere predostrožnosti, vaše dete može u nekom trenutku da unese gluten. Jedno malo izlaganje može da izazove blagu upalu u crevima, ali verovatno neće dovesti do trenutnih simptoma. Obično se sluzokoža tankog creva potpuno obnavlja svaka 3-4 dana. Dakle, nakon jednog incidenta, nove ćelije će brzo zameniti oštećene. Ponovljeno izlaganje glutenu, međutim, dovešće do trajnog oštećenja crevne sluznice.

(Yumama)