Kada biste naše stare pitali za namirnice koje su zdrave za decu i njihovu krvnu sliku, na prvom mestu bi vam sigurno rekli pileća džigerica. Međutim, danas retko koji roditelj se usudi da je da detetu. Iako mnogi smatraju da nije zdrava, da je prljava ili čak otrovna, gastroenterolog, prof. dr Vojislav Perišić otkrio je gostujući u emisiji "Jutro" na televiziji Prva, da nema bojazni od toga da detetu date pileću džigericu, ali je važan način pripreme.

Doktor kaže da pileća džigerica ima velike blagodeti na naš organizam i da je potpuno bezbedno davati deci od najranijeg uzrasta, radi sprečavanja anemije.

"Tri puta nedeljno po jednu kašičicu pileće džigerice sa tiganja je idealno za bebe. Sav višak o kom se spekuliše i koji ne valja, jetra će da izbaci putem mokraće", rekao je doktor i dodao da pored gvožđa pileća džigerica sadrži i puno mangana, što je takođe od velikog značaja za poboljšanje krvne slike, vitamina B, cinka...

Kako kaže, pileća džigerica je odlična za nervni sistem, kožu, jetru i mozak, ali treba voditi računa da se koristi isključivo pileća jer juneću, ovčiju i svinjsku ne treba jesti pošto ona akumulira metale koji ne mogu da se izbace.

Dojilje i starija deca

Kada su u pitanju dojilje, profesor Perišić kaže da i njima preporučuje da dva puta nedeljno uzmu po jednu supenu kašiku pileće džigerice, i da će na taj način uneti dovoljno vitamina B i neće imati nikakve opasnosti.

Kada su u pitanju deca starija od 11 meseci, doktor preporučuje da se njima daje 2-3 puta nedeljno po jedna kašika pržene džigerice.

Dojenje
Shutterstock Položaj za dojenje koji rastereti kičmu

Zdrav način pripreme pileće džigerice

Doktor Perišić nije skrivan ni svoj odličan recept kada je u pitanju priprema pileće džigerice.

"Malo se zagreje u kuvanoj vodi, pa se onda viljuškom odvoji onaj mekši deo da se dete ne muči sa onim žilicama. Zatim se stavi pola sata u jabukovo sirće, i onda ide na pripremu. Žumance, vrlo malo mleka, može malo brašna i malo začina, malo tucane crvene paprike koja nije ljuta i malo bibera i bebe će da jedu kao mećave. Začine malo između prsta samo staviti, samo da poboljša ukus i to je to, ali so ne treba dodavati jer opterećuje bubrege", otkrio je doktor i dodao da ne treba da je jedu oni koji imaju problem sa žučom i koji teško vare masnu hranu.

(Yumama)