Deca u tom uzrastu nemaju još uvek razvijenu svest šta treba, a šta ne treba da rade. To ne znači da čekate da porastu, već kada napune prvu godine treba da se usmerite ka pravilnom vaspitanju deteta jer će tako brže da nauči neke važne stvari.

Pravila i posledice ako im usadite još dok su tako mali, to će pre naučiti kako da se ponašaju, što će im značiti i kasnije u životu. Međutim treba naći način kako pristupiti tako malom detetu, koje još ne govori i teško može da shavti posledice svog postupka. Izdvojili smo vam 20 stručnih i korisnih saveta kako da pristupite savom detetu.

 •  Očekujte teške trenutke - neke situacije i trenuci tokom dana mogu biti okidači lošeg ponašanja. Jedan od glavnih krivaca je promena aktivnosti (buđenje, odlazak u krevet, prekid igre zbog ručka). Pripremite dete na promenu. Možete mu reći: "Nakon što završiš taj deo igre, vreme je za ručak".
 • Odaberite svoje "oružje" - ukoliko NE govorite dvadeset puta dnevno, ono će potpuno izgubiti svoj efekat. Podelite loše ponašanje na prioritet 1, 2, i 3, a najviše pažnje posvetite onom najtežem stadijumu. Ukoliko ignorišete male ispade (poput vrištanja svaki put kada proveravate mejl), vremenom će prestati to da radi, jer će shvatiti da nema nikakvog efekta.
 • Uključite preventivne mere - neka vaša kuća bude prilagođena detetu. Pomeranje skupog nakita iz detetovog vidokruga eliminisaće igru sa njim. Idite ranije u restoran, kako ne biste morali sa detetom da čekate da se oslobodi sto.
 • Neka vaše izjave budu kratke i slatke - kada su u pitanju jednogodišnjaci koji imaju ograničen vokabular, koristite kratke rečenice poput Ne ujedati. Ovo je mnogo efikasnije nego da krenete da objašnjavate zašto to ne treba da radi.
 • Ometajte i preusmerite - sigurno to već radite, ali je važno da budete redovni u tome. Čak i ako dete odmota ceo toalet papir deseti put u danu, mirno ga pomerite iz kupatila i zatvorite vrata. Vremenom će zaboraviti na to.
 • Upoznajte ih sa posledicama - dete bi trebalo da nauči kakve posledice će imati njegovo ponašanje. Na primer, ako glasno insistira da samo odabere pidžamu (što obično traje večnost), onda znači da neće dobiti priču za laku noć. Sledeći put će pustiti mamu da odluči, ili će je pak samo odabrati vrlo brzo.
Mama, dete, nervozna, svađa
Shutterstock Dete viče na mamu

 • Nemojte odustajati kako biste izbegli konflikt - niko od nas ne voli da bude partibrejker, ali ako želite da naučite kako da na najbolji način disciplinujete svoje dete, morate i to raditi. Na primer, ako se dete uhvati za žitarice pune zaslađivača koje je videlo na televiziji, iako znate da će nastati haos u radnji, držite se svoje odluke. Kasnije ćete biti srećni što ste to uradili.
 • Pretpostavite pokušaje traženja pažnje - vaše dete će napraviti scenu kada vam je pažnja usmerena na nešto drugo, poput kuvanja, razgovaranja telefonom i slično. Važno je da detetu obezbedite drugi vid zabave, poput omiljene igračke ili užine, kako bi ostalo okupirano.
 • Fokusirajte se na ponašanje, a ne na dete - uvek govorite da je određeno ponašanje loše. Nikad ne govorite da je dete loše. Važno je da ono zna da ga volite, ali da vam smeta samo način ponašanja u ovom trenutku.
 • Dajte detetu izbore - kada mu date izbore, znaće da ima pravo glasa. Nemojte samo davati previše opcija.
 • Nemojte vikati - nemojte dizati glas prilikom discplinovanja, ali promenite ton da mu bude jasno da treba da posluša.
 • Primetite kada se dobro ponaša - ukoliko pohvalite lepo ponašanje deteta, ono će se češće ponašati baš tako, a manje će praviti scene da privuče vašu pažnju. Pozitivan odnos će podstaći dobro ponašanje.
 • Reagujte odmah - nemojte čekati da disciplinujete svoje dete. Neće se setiti zbog čega je u nevolji već posle pet minuta.
 • Budite dobar uzor - ukoliko sami reagujete mirno kada ste pod pritiskom, dete će to videti i raditi isto. Ukoliko imate izlive besa kada ste uznemireni, nemojte se začuditi detetovom takvom ponašanju. Deca prosto imaju taj sistem praćenja roditelja, zato je važno da budete dobar model ponašanja.
mama-dete-tuga.jpg
Shutterstock Mama teši dete

 • Nemojte se ponašati prema detetu kao prema odrasloj osobi - dete zaista ne želi da sluša lekciju od vas, a neće moći ni da je razume kako treba. Sledeći put kada kada baci špagete, nemojte početi sa lekcijom o bacanju, već dete mirno odvedite iz kuhinje.
 • Nemojte reagovati ishitreno - iako će vas često povući, nemojte se ponašati isto kao dete. Morate biti odrasla osoba u takvim situacijama. Postoji mnogo efektinijih načina od šamara ili vikanja. Ukoliko vas dete iznervira, udaljite se, udahnite, pa onda odaberite način na koji ćete reagovati.
 • Mudro koristite ignorisanje - kada mu uskratite svoju pažnju na efikasan način, dete zaista može razumeti poruku. Dobra ideja je da ne obraćate pažnju na njega, i to minut po svakoj godini uzrasta. Sasvim je u redu ako pustite dete mlađe od dve godine da samo otplače svoje na podu. Samo budite pažljivi - neka lokacija bude potpuno sigurna za dete. Rezervišite ovaj disciplinski postupak za određeno ponašanje, na primer ujedanje drugog deteta.
 • Nemojte praviti nagodbe ili obećanja - ukoliko budeš dobar, kupiću ti igračku - izbegavajte. U suprotnom ćete stvoriti dvogodišnjaka čije lepo ponašanje dolazi samo uz nagradu.

(Yumama)