Oralno zdravlje kod dece često bude izostavljeno, zbog čega je samo pitanje trenutka kada će da završe kod zubara zbog karijesa, zubobolje, ispucalih i obojenih zuba. Ako ste od onih roditelja koji vode računa da vam dete vodi računa o oralnoj higijeni i budete začuđeni ako mališan dobije kvaran zub, onda obratite pažnju na to šta vaše jede.

Ovo je pet najgorih namirnica koja deca obožavaju, ali mogu da naprave ozbiljan problem sa zubima.

Slatkiši

Slatko i lepljivo je raj za bakterije, ukoliko previše često vaš mališan uživa u ovoj hrani probajte da je svedete na minimum, jer prečesta konzumacija vodi ka ozbiljnim problemima sa zubima.

Citrusno voće

Sada dolazi sezona limuna, pomorandža i mandarina, ali pazite visok sadržaj kiselosti oštećuje zubnu gleđ. To ne znači da ne treba da jede ovo zdravo voće, ali pazite na količinu ili ukoliko pije neki ceđeni sok, neka uzme na slamku da ne bi piće došlo u direktan kontakt sa zubima.

Kokice

Još jedna zdrava užina, koja najviše može da napravi problem ukoliko se zaglavi ispod sluznice i izazove infekciju desni ako ostane duže. Najbolje je nakon kokica dobro da opere zube, jer tako ćete detetu lakše odstraniti ostatke.

deca-flaša-piće-voda.jpg
Shutterstock Deca piju sok

Gazirano piće

Deca imaju mekane zube koji su posebno osetljivi na tople i hladne napitke. Zubi su u ovom slučaju izloženi ugljenoj kiselini, koja izaziva velika oštećenja na zubnoj gleđi, i potencijalna su opasnost od dobijanja karijesa. Ako popiju neko od ovih pića, neka odmah isperu zube, jer se tako minimalizuje štetni efekat.

Čips

U sebi sadrži veliku količinu skroba koji se na kraju pretvara u šećer i šteti zubima, takođe delovi čipsa mogu da se zaglave između i da izazovu karijes i upalu desni.Vodite računa kako deca peru zube, trudite se da ih naučite dobrim navikama i probajte da korigujete ishranu da bi im bili lepi i zdravi.

(Yumama)