Zamenik direktora Instituta za majku i dete, profesor Vladislav Vukomanović kaže da je korona u ovom trenutku blaga bolest, ali da ne treba da se opuštamo. Najznačajnije posledice ostavlja na plućima dece koja su imala akutnu infekciju, a prema njegovim rečima, roditelji nemaju razloga za zabrinutost zbog nove mutacije korona virusa.

Epidemiološka situacija u zemlji je povoljna, smanjuje se broj kovid pacijenata, a i manje dece je zaraženo. Međutim, u pedijatrijskim ordinacijama, sve je više mališana koji se javljaju zbog drugih respiratornih problema.

Doktor Vladislav Vukomanović kaže da su u Institutu za majku i dete trenutno na lečenju četiri osobe u kovid delu, i da su u stabilnom stanju."Treba reći da sada druge infekcije stupaju na scenu, koje su bile potisnute za dve i po godine, uključujući i grip. Na sreću nemamo pacijente na respiratoru. Kovid 19 je sada blaga bolest u ovom momentu kod dece", objašnjava doktor za RTS.

Profesor Vladislav Vukomanović
Printskrin/RTS Profesor Vladislav Vukomanović

Situacija stabilnija, ali bez opuštanja

Komentarišući epidemijsku situaciju, Vukomanović ističe da je zaražavanje dece, kao i odraslih u drastičnom opadanju, ali da se ne treba opuštati.

"Treba gledati i okolne zemlje. I u tim zemljama i u Aziji su novi sojevi, subvarijante, koje će kroz neku nedelju ili mesec doći i u našu sredinu. Treba zadržati dobre navike koje smo stekli u toku onih loših dana pandemije", upozorava Vukomanović.

Prema njegovim rečima, roditelji zbog nove mutacije koronavirusa nemaju razloga za zabrinutost.

"Trenutno je infekcija kovid 19 obična prehlada. U ovom momentu značajnija su deca koja imaju grip i druge adenovirusne infekcije. Otvorila su se se vrata za one virusne infekcije koje su bile pre kovida", kaže doktor.

Dete na pregledu kod pedijatra
Shutterstock Dete na pregledu kod pedijatra

Na šta obratiti pažnju kod dece

Kada je reč o drugim respiratornim infekcijama, Vukomanović kaže da roditelji treba da obrate pažnju na to da li dete ima povišenu temperaturu i kakvo mu je opšte stanje, da li jede, spava, povraća...

Govoreći o posledicima koje kovid ostavlja kod dece, doktor kaže da infekcija kod dece koja su imala akutnu infekciju najznačajnije posledice ostavlja na plućima.

"To je ono što se prati mesecima, da ne kažem godinama kod dece, ali nije to enormno veliki broj dece", naglašava doktor.

Ističe da deca koja su imala najtežu formu bolesti, nemaju značajne posledice, kao i da se deca brzo oporave posle virusa.

(Yumama)