Svaki roditelj želi da mu se dete hrani zdravo i da mu pruži najbolje. Tako posegnemo za namirnicama koje u radnjama imaju oznaku da su zdrave, a vrlo često zapravo nisu. Najveći problem nastaje kada deca, zbog tih praznih kalorija, postanu izbirljiva i neće sve da jedu.

Koja hrana dovodi do izbirljivosti kod dece?

1.  Tu su obično oni proizvodi koji su "bez šećera", a zapravo su puni nekih drugih, nezdravih, zaslađivača. Uvek obratite pažnju na sastav. "Postoje studije koje su pokazale da i prirodni zaslađivači dovode do promena u mozgu koje izazivaju žudnju za slatkim ukusima. Zbog toga može nastati problem kada dete jede proteine, povrće, složene ugljene hidrate", objašnjava dr Lea.

3. Vrlo često na etiketi piše da je nešto napravljeno od voća, pa onda imamo osećaj da je zdravo. Možda to jeste zdravije od gumenih bombona, recimo, ali većina tih slatkiša sadrži ekstrakt i boju umesto pravog voća.

4. Dr Aleksandar je spomenula i sokove kao nešto što može dovesti do izbirljivosti. Sokovi su u najvećem broju slučajeva prazne kalorije, prepuni su šećera. Zbog toga se dete može osećati sito, pa neće hteti da jede hranu koju ste pripremili. Važno je da obratite pažnju na to da sokovi budu sveže ceđeni i da ih ne dajete prečesto.

5. Namirnice koje kupimo u radnji, mislimo da su zdrave, a one su zapravo prepune veštačkih i praznih kalorija. "Recimo, posegnete za vegetarijanskim burgerom, očekujući da je pun povrća. Vrlo često tu zapravo dobijete skrob, boje koje aludiraju na povrće i veštačke ukuse", naglašava doktorka Lea Aleksandar, pedijatar iz Nju Džersija.

izvor: yumama