Mama, ima li šta slatko? Ima jabuka! Ovakvi razgovori bili su gotovo svakodnevni kada smo mi bili mali, a sada se sa tim rečima vrlo često šalimo.

Ipak, ta jabuka umesto slatkiša nije nimalo loša odluka. Naročito kupovni slatkiši mogu dovesti do raznih metaboličkih problema kod dece, do povišenog šećera i insulina, gojaznosti. Profesorka doktorka Jagoda Jorga, specijalista higijene i ishrane, savetuje roditelje da za užinu dece uvek preporučuje sezonsko voće.

Ona se osvrnula i na to što je ona radila sa svojom decom, a što savetuje i druge roditelje. "Ono što nikad nisu dobijali su oni napici slatki, sem kad odu na rođendan, i nikad nije bilo nikakvih grickalica ni keksa. Uvek predlažem da je daleko bolje da deci napravite nekakve palačinke i neke takvo jednostavne slatkiše, nego da kupujete to što je upakovano, a posebno kad je na akciji", rekla je dr Jagoda Jorga u emisiji Uranak na K1.

Svi ti kupovni slatkiši koje deca danas vrlo često jedu prepuni su loših masti i prostiš šećera i nimalo ne doprinose zdravlju dece. Mnogi ih nazivaju praznim kalorijama. Ako razmišljate šta da date detetu za užinu, pogledajte nekoliko predloga za zdrave i ukusne obroke za mališane.

izvor: yumama