Za celokupno zdravlje dece, ali i nas odraslih, svakodnevni unos tečnosti je od velikog značaja. Deca koja dnevno popiju manje od 6-7 čaša vode mogu osećati veću količinu umora, neku vrstu vrtoglavice i imati glavobolje.

Međutim, šta da radimo ako dete ne želi da pije vodu? Kao i većina dece, i vaše sigurno više voli da pije sokiće, a uz njih deca unose bespotrebne dodatne šećere. Njih izbegavajte, a umesto toga nudite detetu vodu.

Kako biste podstakli dete da pije više vode tokom dana, izdvajamo nekoliko saveta.

1. Naučite ih od malih nogu, neka voda postane navike

Pedijatri preporučuju da počnete sa davanjem vode bebi onda kada počnete da uvodite čvrstu hranu. Deca koja odmalena piju dovoljno vode je neće odbijati ni kasnije kada porastu.

2. Budite primer

Ako vi ne pijete vodu, nemojte očekivati da će je piti dete. Budite primer i pokažite da volite vodu i da je ona normalna i redovna navika svakog dana.

3. Napravite raspored

Nekoliko osnovnih rutina možete uvesti. Na primer, čim ustane, neka popije vodu. Pola sata pre i posle obroka takođe. Pre odlaska u krevet isto.

4. Sve zaslađene napitke sklonite iz kuće

Dete će piti vodu samo kada ne postoji neka druga opcija. Zato bi najbolje bilo da dete nema oko sebe zaslađene napitke i da oni nisu svakodnevni, pa će voda postati redovno osveženje.

5. Neka dete redovno jede voće i povrće

Voće i povrće su odličan izvor vode, te se potrudite da to bude veoma važan deo ishrane.

7. Voda neka bude primamljiva

Možete u vodu staviti jagodicu, limun, borovnice... Neke voćkice koje će je učiniti malo drugačijom i primamljivijom detetu.

8. Koristite lepe flašice ili čaše

Deca vole lepe stvari, pa će i vodu više voleti ako se nalazi u flaši ili čaši koja im se sviđa.

izvor: yumama