Iako je dečiji organizam značajno manji od odraslog, to ne bi smelo da nas zavara, jer mu je potreban gotovo ista količina vode za normalno funkcionisanje – u proseku šest do osam šolja dnevno. Međutim, intenzivan unos tečnosti, posebno u situacijama kada se dete igra ili naizgled nije žedno, može da bude veliki izazov za roditelje.  Zbog toga vam u nastavku predstavljamo šest jednostavnih trikova, uz pomoć kojih ćete redovno pijenje vode pretvoriti u omiljenu igru svog mališana.

1. Pretvorite pijenje vode u izazov

Izazovite dete da manju šolju vode ispije na eks ili da sa gutljajem vode u ustima skakuće na jednoj nozi. Takmičite se u brzom pijenju ili količini koju možete da ispijete.Ne zaboravite da nekad svog mališana pustite da pobedi, kako bi ostao motivisan za sve naredne vodene izazove koje ćete pripremiti za njega.

2. Napravite kockice leda, ali u neočekivanim oblicima

Deca obožavaju led, i zatone oklevajte! Sipajte vodu u zanimljive kalupe najrazličitijih oblika i ubacite ih u zamrzivač. Kada se zamrznu, pozovite dete da zajedno odaberete najuzbudljiviji oblik i dodate ga u čašu punu vodekoje bi dete trebalo da popije. 


Foto: Shutterstock

3. Eksperimentišite sa voćem

Za nas odrasle, svako piće izgleda bolje kada u njega ubacite svežu krišku egzotičnog voća. Oprobajte istu taktiku sa svojim najmlađima – pustite ih da odaberu voće koje žele, a zatim ga dodajte u čašu vode ili ga zamrznite u kockicu leda.

4. Ne zaboravite slamčice

Slamčice se danas prodaju u najrazličitijim bojama, veličinama i oblicima – od onih sa junacima iz omiljenih crtanih filmova, do slamčica koje su ujedno kapice ili naočare za mališane. Pored toga, uvek možete da pokrenete projekat i zajedno sa detetom napravite unikatne i super-zabavne slamčice. Dodajte im zvezdu i napravite magični štapić, a neka voda postane čarobni napitak, i desiće se magija – vaše dete će odjednom želeti da pije vodu.

5. Zabavna ambalaža – još zabavnije pijenje vode

Odaberite kvalitetnu flaširanu vodu, sa optimalanim sastavom minerala i elektrolitaza pravilan rast i razvoj,ali povedite računa da bude u ambalaži prijemčivoj za decu. Dobar primer je nedavno lansirana VODAVODA Vodica, na čijim praktičnim i posebno dizajniranim flašicama „žive“ crtani junaci iz morskih dubina, osmišljeni tako da privuku i stimulišu decu na redovan unos tečnosti. 


Foto: Promo

6. Budite uzor svojoj deci

Ukoliko niste ljubitelj vode i ne unosite je najredovnije – pretvarajte se. Ne odvajajte se od čaše vode dok ste u društvu deteta i svaki put kada kretene po novu, napomenite to da vas mališan čuje – glasno i jasno. Istina je da se deca ugledaju nas. Zbog toga je najsigurniji način da im pomognemo da izgrade naviku redovnog unosa tečnosti, da im damo dobar lični primer.