Prvi susret sa tuđom decom može biti stresan roditeljima, jer se uvek plaše da li će se klinci slagati. Ipak, socijalizacija i igra sa drugom decom je veoma važna za razvoj, pa ovo nikada ne bi trebalo da im uskraćujemo.

Ako se brinete da li će se deca slagati dok se igraju, izdvajamo nekoliko saveta.

1. Uskočite ako primetite problem

Deca istražuju kako svet funkcioniše, pa nekada nisu svesni da moraju da misle i na osobu do sebe. Zato često zgrabe igračku i pobegnu, pre nego što pitaju da li mogu da je uzmu pod drugara. U tim situacijama možete da uskočite i kažete detetu da treba igračku da vrati i da se igra kada na njega dođe red. Podstaknite ga da pita drugara kada uzima nešto njegovo, a vremenom će usvojiti ove veštine.

2. Pravite kolače ili sređujte baštu

Zajedničke igre i aktivnosti su odličan način da dete uz vas nauči kako se ponaša prema drugarima. Dajete im iskustvo i učite ih komunikaciji, zajedništvu, građenju prijateljstva. Važno je da decu naučite da u igri ne treba da postoje pobednici i gubitnici, već da igra treba da bude zajedništvo.

3. Recite detetu koje dolazi u goste da slobodno ponese svoje igračke

Deca će ovako imati priliku da dele i jedne i druge igračke, da uče kada je čiji red. Ovako će i jedno i drugo dete učiti kako se daje, a kako dobija nešto.

4. Dete posmatra vaše ponašanje

Iako možda to niste znali, dete gleda šta vi radite i kako se odnosite prema drugim ljudima. Takođe, ono sluša vaše savete. Dok gladate crtani film, recimo, komentarišite ponašanje drugih i ukazujte na to kako treba, a kako ne treba da se ponaša sa drugarima.

5. Važno je da deca imaju slobodnu igru

Pustite ih da zajedno osmisle svoju igru i način zabave. Neka uključe maštu, budu kreativni i istražuju. Tako će se zbližiti i steći veštine koje će im biti od koristi i kasnije u đivotu.

izvor: yumama