Savremene majke se ne plaše da će se "carski rez" nekako razlikovati od beba rođenih prirodnim putem. Sama operacija je zastrašujuća: postavlja mnoga pitanja: anestezija, oporavak i – što je najvažnije – kada ću moći da uzmem bebu?

Akušer-ginekolog Evropskog medicinskog centra, profesor, doktor medicinskih nauka Viktor Tjutjunik, odgovorio je na 7 pitanja koje muče mame koje su se porodile ili treba da se porode carskim rezom:

1. Zašto nositi kompresijske čarape?
Da biste odgovorili na ovo pitanje, morate razumeti suštinu takvog "bolničkog" veša: kompresuje noge na određenim mestima, zbog čega se pritisak u sudovima preraspoređuje i opterećenje na nogama se smanjuje. Takve čarape su neophodne osobama sa problemima cirkulacije.

Istovremeno, trudnicama se preporučuje da ga nose ne samo tokom carskog reza, već i tokom normalnog porođaja i tokom trudnoće. Na taj način možete smanjiti opterećenje na nogama dok nosite bebu i izbeći probleme sa krvnim sudovima tokom porođaja.

Čini se da je carski rez hirurška intervencija, kakvi su napori? Ali u stvari, situacija je komplikovanija: tokom abdominalne hirurgije, pod anestezijom, opterećenje na sudovima se povećava i to može izazvati stvaranje krvnih ugrušaka.

"Svi pacijenti koji planiraju carski rez procenjuju se na faktor rizika za tromboemboliju", kaže Viktor Tjutjunik. "Ovo je ozbiljna komplikacija koja se može javiti u postporođajnom periodu. Postoji mnogo razloga za to, uključujući neotkrivene retke oblike poremećaja krvarenja, proširene vene donjih ekstremiteta. Stoga, u svim slučajevima, u odsustvu kontraindikacija, treba koristiti elastičnu kompresiju - specijalnu medicinsku trikotažu. Majka će dobiti pomoć da pravilno obuče čarape na dan operacije, a važno je da ih nosite tokom celog boravka u bolnici.”

2. Kako deluje anestezija?
Ženska mašta, podstaknuta hormonima, već slika strašnu sliku: maske, tube i druge neprijatnosti opšte anestezije. Ali u stvarnosti, sve nije tako strašno.

U akušerstvu, radi bezbednosti majke i njene nerođene bebe, prednost se daje regionalnim metodama ublažavanja bolova - spinalnom (u cerebrospinalnu tečnost se dovodi anestetik), epiduralnom (osetljivost nervnih korenova u epiduralnom prostoru kičme) i spinalna epiduralna anestezija", objašnjava stručnjak. "One pružaju odlično ublažavanje bolova i omogućavaju ženi da ostane svesna i komunicira sa svojom bebom odmah nakon rođenja.

Što se tiče opšte anestezije, danas se to radi, po pravilu, u hitnim slučajevima, kada je hitno potrebna hirurška intervencija, ili kada buduća majka ima kontraindikacije za druge vrste anestezije.

3. Kada ću moći da vidim bebu?

Sada se trude da ne odvajaju majku od bebe ni posle carskog reza. Bebu će pregledati neonatolog: sluzokože, koža, puls, disanje, otkucaji srca, obim pokreta u velikim zglobovima, refleksi. Medicinska sestra će izmeriti bebu i izmeriti njenu dužinu.

Po pravilu, majka nakon toga provede jedan dan na odeljenju intenzivne nege, a dete na dečjem odeljenju. Ali, prema rečima našeg stručnjaka, ako nema kontraindikacija, dete je pored mame kada mama napusti intezivnu negu.

4. Kada možete ustati nakon operacije?
Žena prvi put provodi na odeljenju intenzivne nege. Obično - od 4-6 sati do dana, u zavisnosti od njenog stanja. Tamo prate njeno disanje, puls, krvni pritisak i bol.

Po pravilu, prvog dana vam je dozvoljeno da ustanete i hodate polako. Štaviše, savremena medicina čak insistira na tome da majka ustane u roku od nekoliko sati nakon operacije - tako da nema adhezija i tromboze.

Ali ovo ne bi trebalo da radite sami. Bolje je da vam medicinske sestre pomognu prvi put.

5. Hoće li šav boleti?
Iskreno? Da, hoće. Bolje je ne biti heroj i iskreno reći svom doktoru o tome kako bi vam mogli prepisati lekove protiv bolova. Ali morate shvatiti da u ovom slučaju nećete moći odmah da nahranite bebu, čak i ako već imate mleko.

"Obično nisu potrebni zavoji ili šavovi nakon što se zavoj ukloni", kaže naš stručnjak. "Ali preporučujemo nošenje zavoja nakon operacije."

Inače, nakon što se ženi skine zavoj, ona već može da se istušira. Ali veoma pažljivo, bez povrede ožiljka. Kupatila, parna kupatila, saune i druga slična zabava moraće da se odloži za 1,5-2 meseca.

6. Kada će se mleko pojaviti?
Kao i kod normalnog porođaja, ovaj proces može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Najčešće, sa carskim rezom, mleko dolazi za 4-5 dana, ali kašnjenje u laktaciji može biti i do 9 dana. Ponekad to čak i igra na ruku mladoj majci, koja ima vremena da se oporavi nakon operacije, uzme lekove koji su joj prepisani za oporavak i na miru nahrani bebu. Samo mleko se neće razlikovati od onog koje se pojavljuje kod žene nakon prirodnog porođaja.

7. Kada možete držati bebu?
Savremena medicina snažno preporučuje držanje novorođenčeta u rukama od prvih dana - to pomaže u uspostavljanju laktacije. Ali podizanje bilo čega težeg od bebe zabranjeno je prva 2-3 meseca. Možete početi da povećavate opterećenje postepeno od otprilike 6 nedelja. Ali bez oštrih uspona ili okreta: svi pokreti treba da budu veoma mekani.

BONUS VIDEO:

Trudna 9 sedmica posle porođaja TikTok/MOMA_BEAR_1

(Yumama/T.A.S.)