Koliko dana temperatura traje tokom nicanja zuba zavisi od mnogih faktora, a najozbiljnije su virusne i bakterijske infekcije na osnovu oslabljenog imunog sistema. Da biste to sprečili ili izbegli komplikacije, morate biti u stanju da razlikujete normalno stanje bebe od patološkog, kada pored upaljenih desni postoji i zabrinutost od infekcije.

Koliko dana temperatura traje tokom nicanja zuba?
Pojava prvih zubića kod bebe je ozbiljan test nerava i strpljenja roditelja. Ovaj proces može biti praćen neraspoloženjem i lošim spavanjem, crevnim poremećajima i groznicom. Ovo poslednje se manifestuje, iako ne uvek, ali vrlo često. Opasnost od groznice je u tome što roditelji, znajući da ćerki ili sinu izbijaju ili bi trebalo da izbijaju zubi, ne primete uvek na vreme i propuste razvoj zarazne bolesti.

Znaci koji ukazuju na pojavu zuba su sledeći:

  • Dete je postalo hirovito, dopire rukama do lica, može se češati po nosu ili uhu.
  • Beba ima previše pljuvačke i sve što mu dođe pod ruku stavlja u usta.
  • Beba slabo spava ili uopšte ne spava. Ako doju, stalno traži dojku; ako uzima formulu, ne pušta flašicu ili cuclu iz usta.

Takođe, blago povećanje telesne temperature može trajati od jednog do 3-4 dana, ako proces nije komplikovan virusnom ili bakterijskom bolešću.

Temperatura "na zubima": norma i patologija kod dece i odraslih
Koliko dana temperatura traje tokom nicanja zuba zavisi od stanja bebinih desni, pa čak i od toga koji zubi se režu. Skoro sve dece se u takvim trenucima javljaju temperature do 37,5°. Toplota se obično primećuje kada očnjaci izbijaju.

Uzroci groznice su sledeći:

Inflamatorni proces lokalizovan u desnima deteta
Oslobađanje biološki aktivnih supstanci koje pomažu u omekšavanju desni ponekad izazivaju pojavu groznice.

Pošto beba instinktivno sve stavlja u usta, verovatnoća infekcije je veoma velika. Stoga, ako je temperatura iznad 38 stepeni, traje duže od 4 dana, a dete stalno plače ili je, naprotiv, veoma letargično, treba ga pokazati pedijatru i eventualno se testirati.

  • Groznica izbijanja zuba može biti zabrinuta ne samo za bebe, već i za odrasle.
  • Govorimo o takozvanim umnjacima.

Kosti i desni odrasle osobe više nisu tako elastične kao kod deteta, a proces nicanja zuba može trajati mesec dana ili više. Ako su bol i nelagodnost tokom rasta kutnjaka previše zabrinjavajući, možete i treba da se konsultujete sa stomatologom da iseče desni i olakša proces.

BONUS VIDEO:

Beba rođena sa zubima TikTok/jordanbloss_

(Yumama/T.A.S.)