Nakon porođaja treba vremena da vam se organizam i telo oporave od svega, zato je briga o zdravlju najvažnije. Pored toga što to činite za sebe, važno je da to uradite i zbog bebe, jer ukoliko dojite ona sve potrebne hranljive materije uzima iz vašeg mleka. Iako ishrana najviše tome doprinosi, ovo je faza kada će vam biti neophodno da uzimate dodatne vitamine.

Dojenje iscrpljuje, a i beba sve što je potrebno uzima od vas, zato je jako važno da vodite računa o dovoljnom unosu vitamina kako biste se i vi osećali dobro. Ovo su najvažniji suplemeti za vaše i bebino zdrvalje: 

Vitamin A

Kako stručnjaci ističu, veoma je važan jer utiče na jačanje imunog sistema, rast i razvoj vida. 1200-1300 mcg dnevno je preporučena doza za dojilje, a preko maminog mleka i beba dobije ove vitamine. Ranije se A vitamin dodavao bebama u vidu ad kapi. Danas se bebama samo posebno daje D vitamin.

Vitamin B 

Osim što je izuzetno dobar za organizam mame, od presudnog je značaja za pravilan razvoj bebinog mozga i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Smatar se da ukoliko beba ne dobija dovoljno ovog vitamina zbog  mamine ishrane, može da dođe do trajnog oštećenja mozga. Obavezno se posavetujte sa doktorom na koji način da ga dodatno unesete u organizam. Inače vitamin B je jako bitan za podizanje energije i raspoloženja, što će vam sigurno značiti u ovom iscrpnom periodu.

Folna kiselina

Sigurno ste tokom trudnoće, a možda i pre nje uzimali suplemente folne kiseline. Ona je jako važna jer sprečava nastanak mnogih deformiteta kod beba kada je njihov razvoj u pitanju. Međutim treba da znate da je sasvim bezbedno uzimati je i tokom dojenja. Ne samo što je bezbedno već je i poželjno jer ona sprečava nastanak anemije.

povrće.jpg
Shutterstock Hrana

Vitamin C 

Vitamin C je bezbedan vitamin u periodu dojenja, međutim jako je važno da ne preterate sa korišćenjem. Za dojilje se preporučuje 120 mg dnevno. Unosom vitamina C jačate svoj imunitet i postajete otporniji na mnoge sezonske viruse i prehlade, a ujedno jačate i obnavljate sva tkiva u organizmu. Vitamina C obično ima u svežem voću i povrću, pa se smatra da je na taj način dovoljno da se zadovolje dnevne potrebe.

Vitamin D

Preporučuje se svakoj osobi, a posebno mamama koje doje. Lekari preporučuju da se dnevno uzima minimum 10mg ovog vitamina. Na prirodan način ga dobijate od sunčeve svetlosti, tako da u letnjim mesecima i nema potrebe za suplementima ovog vitamina. Tokom zimskog perioda nije na odmet da se posavetujete sa lekarom na koji način da nadomestite zalihe vitamina D.

vitamini.jpg
Shutterstock 

Magnezijum

Nakon porođaja suplementi magnezijuma su korisni jer utiču na bolje zdravlje kostiju, smanjuju rizik od pojave postporođajne depresije, opuštaju mišiće i smanjuju osećaj umora. Dozvoljena količina kod dojilja je 360ml.

Jod za dojilje

Stručnjaci kažu da dojilje treba da unose duplo veće količine joda jer on igra važnu ulogu u sintezi tiroidnih hormona kod beba. Dakle, ako vi kao mama unesete dovoljne količine joda (150 mcg dnevno) i vaša beba će imati dovoljno.

Kalcijum

Preporučena doza za sve, pa i za dojilje je 1000 mg dnevno, ukoliko vam ishrana nije dovoljno obogaćena mlečnim proizvodima, onda se konsultujte sa lekarom o dodatnoj suplemetaciji. Ovaj mineral je neophodan kako za zdravlje vaših kostiju i mišića, tako i za čitav nervni sistem i funkcionisanje hormona..

Gvožđe za dojilje

Nakon porođaja je važno proveravati krvnu sliku kako bi ste videli nivo hemoglobina u krvi. U zavisnosti od rezultata krvne slike lekar će vam preporučiti potrebnu dnevnu dozu gvožđa, da bi ste izbegli anemiju.

(Yumama)