Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI BEBE STVARNO MORAJU DA PIJU VITAMIN D OD ROĐENJA: Evo zašto je toliko važan u prvoj godini života

Autor Sandra Krstanović

Svaka mama zna da se od 15. dana života do navršenih godinu dana bebama obavezno daje vitamin D. A da li ste se nekada zapitali zašto?

 Tata, beba, novorođenče Izvor: Shutterstock

Vitamin D je ključan za zdravlje kostiju i zuba vaše bebe.„Ozbiljni nedostatak vitamina D može dovesti do bolesti krhkih kostiju koja se zove rahitis,“ kaže dr Lirman i dodaje da vitamin D pomaže telu da apsorbuje kalcijum i da ga koristi za formiranje i jačanje kostiju. Bez njega, dete je sklonije prelomima i problemima u rastu.

Telu je takođe potreban vitamin D za razvoj mozga i zdravlje imunog sistema. „Vitamin D je neophodan za mnoge funkcije i teško ga je dobiti dovoljno bez suplemenata“, kaže dr Lirman.

Da li je dojenim bebama zaista potreban vitamin D?

Često čujemo da je majčino mleko kompletna hrana, koja sadrži sve što je potrebno vašoj bebi. Ali testovi su pokazali da majčinom mleku nedostaje vitamin D.

„Bebe treba daga dobijaju počevši od prvih nekoliko dana života.To je posebno važno kod dojenih beba jer dobijaju minimalno, ako uopšte ima, vitamin D iz majčinog mleka“, objasnio je dr Lirman.

Formula za bebe sadrži vitamin D, ali to nije dovoljno za mlađe bebe. „Bebama hranjenim formulom potreban je dodatak vitamina D, jer one u početku ne dobiju dovoljno mleka da bi nadoknadile taj vitamin..čim krene da pije veću količinu,onda se može isključiti dodatna suplementacija ali to prvo mora da odobri pedijatar", upozorio je doktor.

 Beba, novorođenče, bolnica
Novorođenče
Izvor: Shutterstock

Da li bebe mogu dobiti vitamin D iz sunčeve svetlosti?

Nedovoljno, posebno zimi kada ima manje sunčane svetlosti. A leti opet nije dobro previše bebu izlagati jakom suncu zbog osetljive kože. Dodatni unos vitamina D je sigurnija i bezbednija varijanta. Ali to ne znači da treba izbegavati sunce, svako upijanje sunčane svetlosti ima mnogo predosti za opšte zdravlje i raspoloženja vašeg deteta", ukazao je Lirman. 

Kada bebe mogu prestati da dobijaju vitamin D?

Iako svakodnevno davanje vitamina D prestaje nakon navršene prve godine. To ne znači da ga treba u potpunosti isključiti jer je on jako važan i za dobar imunitet vašeg deteta, ali nikako ne produžujte na svoju ruku, uvek se prvo posavetujte sa vašim pedijatrom.

 beba-mama-podrigivanje.jpg
Beba u maminom naručju
Izvor: Shutterstock

Znaci nedostatka vitamina D kod beba

Nedostatak vitamina D nije lako uočiti kod beba, delom zato što ne mogu da vam kažu kako se osećaju. A umor i bol u mišićima, simptomi nedostatka vitamina D, uobičajeni su simptomi i nekoliko drugih stanja. Pored toga, znaci nedostatka vitamina D se možda neće pojaviti sve do nekoliko meseci ili godina kasnije.

Ali lekari mogu da provere nivo vitamina D vaše bebe ako primete sledeće:

  • česte bolesti ili infekcije
  • slab rast
  • česti prelomi kostiju

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica