Vitamin C je vrsta antioksidansa koji pomaže u zaštiti tela od slobodnih radikala, koji oštećuju i uništavaju inače zdrave ćelije. Svoju reputaciju i široku primenu stekao je pre svega u borbi protiv virusa.Takođe pomaže u povećanju apsorpcije gvožđa, zbog čega je izuzetno važan za trudnice i decu kao prevencija od anemije.

Lekari smatraju da je za optimalan unos ovog vitamina sasvim dovoljno da se u ishranu uvede što više povrća i voća, samo u izuzetnim slučajevima se daje dodatna suplimentacija. Zbog čega je tako i zašto se ne preporučuje sa preteranim unosom ovog vitamina?

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje prosečnom čoveku je potrebno 100 mg vitamina C, deci između 50-100 mg u zavisnosti od uzrasta, jedino se trudnicama i dojiljama preporučuje veća količina. Zašto je važno da vitamin C ne pijete na svoju ruku, zato što može da dođe do predoziranja koje nije opasno po život, ali može da izazove sledeće zdravstvene probleme, prenosi "Healtline":

  • bol u stomaku
  • grčeve
  • dijareju
  • glavobolju
  • mučninu
  • problem sa spavanjem
Dijeta, voće, povrće, žena
Shutterstock Voće

Posebno na oprezu treba da budu oni koji piju određenu vrstu lekova za srčana oboljenja i rak, zato što prevelik unos vitamina C može da bude u interakciji sa terapijom. Takođe može da bude opasno i za osobe koje imaju hemohromatozu jer uzrokuje da telo skladišti prevelike količine gvožđa. Ovo stanje može da dovede do oštećenja telesnog tkiva.

(Yumama)