Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEDOSTATAK JEDNOG VITAMINA BEBE MOGU DA NASLEDE OD MAME: Ključan je za zdravlje deteta i najviše ga ima u ovoj hrani

Kako da prepoznate nedostatak ovog vitamina koji je ključan za razvoj i zdravlje dece.

 hrana.jpg Izvor: Shutterstock

Vitamin B jedan je od ključnih vitamina za decu, posebno jer utiče na poboljšanje metaboličkih procesa, jačanje imunog odgovora, pravilno funkcionisanje nervnog sistema, organa za varenje kao i na pravilnu sintezu crvenih krvnih zrnaca. Jednako kao i kod odraslih, tako je i kod dece moguće da prepoznate kada dođe do nedostatka ovog jako važnog vitamina.

Istraživanja su pokazala da manjak vitamina B kod tek rođenih beba i male dece dovodi do slabijeg motoričkog razvoja i slabokrvnosti, odnosno anemije.

Za razliku od većine drugih vitamina i minerala, vitamini iz grupe B nisu toliko prisutni u voću i povrću. Umesto toga, najčešće se nalaze u mesu, jajima, žitaricama i mlečnim proizvodima. Pedijatri objašnjavaju da se nedostatak vitamina B može prepoznati po sledećim simptomima:

  • umor
  • slabost u mišićima
  • bolovi u stomaku
  • dijareja
  • zatvor
  • gubitak apetita
  • naglo mršavljenje
 Dete, meso, roštilj, devojčica
Devojčica jede meso sa roštilja
Izvor: Shutterstock

Isto tako, dete često zna da bude posebno razdražljivo, vidljive su promene raspoloženja, a takođe se neretko javlja i depresija. Iako kao uzrok nedostatku vitamina B uglavnom prethodi nedovoljan unos hranjivih materija, odnosno nepravilna ishrane, kod beba manjak vitamina B može da bude i nasledan.

Zapravo nedostatak vitamina B mama može da prenense detetu još za vreme trudnoće, zbog čega je vrlo važno redovno da kontrolišete krvnu sliku i da pijete prenatalne suplemente.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica