Vitamini su prva opcija u borbi protiv bolesti i za jačanja imuniteta. Odrasli i deca posebno u sezoni virusa i gripa uzimaju neku vrsu suplementa i to je sasvim u redu ako postoji preporuka lekara. Kao što smo istakli da postoje vitamini koji nisu dobri da se kombinuju jer imaju kontraefekat, tako postoje i oni koje najbolje da uzimate zajedno.

Generalno, vitamini rastvorljivi u vodi mogu se uzimati zajedno bez hrane, a vitamini rastvorljivi u mastima se mogu uzimati zajedno sa hranom koja sadrži zdrave masti. Sledeće kombinacije suplemenata mogu zapravo biti efikasnije kada se kombinuju, piše "Singlecare"

Vitamin D, vitamin K2 i drugi vitamini rastvorljivi u mastima

Vitamin K1, ili filohinon je prisutan u tamnom lisnatom zelenilu, dok se vitamin K2 (menakinoni) nalazi u fermentisanoj hrani i hrani životinjskog porekla. Istraživanja pokazuju da dva vitamina rastvorljiva u mastima (vitamin D i vitamin K2) rade zajedno kako bi se osiguralo da se kalcijum apsorbuje u kostima, a ne da se nakuplja u vašim arterijama.

Vitamini rastvorljivi u mastima, kao što su A, D, E i K, mogu se uzimati istovremeno. Prema Sin Ormondu, doktoru iz Arizone, vitamini rastvorljivi u masti se skladište u jetri, masti i mišićima tela i treba ih uzimati sa mastima iz obrok.

Mama, beba, lekovi
Shutterstock Vitamini

Magnezijum i vitamin D3

Delovanje ova dva vitamina se poboljšava kada se uzimaju zajedno. Istraživanje iz 2018. objavljeno u „The American Journal of Clinical Nutrition“ pokazuje da je bez dovoljno magnezijuma narušena sinteza vitamina D i metabolizam u telu. Zapravo magnezijum je potreban da bi se vitamin D pretvorio u oblik koji telo može da koristi.

Bakar i cink

Kada je u pitanju kombinovanje bakra sa cinkom, sve je u ravnoteži. Cink ometa apsorpciju bakra, ali uzimanje previše cinka može čak izazvati nedostatak bakra. Ako uzimate cink, savetuje se da uzmete i dodatak bakra od dva miligrama da biste podržali ravnotežu ova dva minerala u telu.

(Yumama)