Problem sa popuštanjem zida trbučnih mišića posle porođaja je nešto sa čime se susretnu mnoge žene. Taj problem naziva se dijastaza, a uz njega često ide i problem nevoljnog mokrenja - urinarna inkontinencija. Na oba ova problema može da se utiče vežbanjem, a u emisiji "RTS Ordinacija" sve o tome je objasnila Dragana Mosurović, profesorka fizičkog vaspitanja i sporta.

Profesorka Mosurović pomaže brojnim ženama da se nakon porođaja reše dijastaze, prolapsa i bola u leđima, a sada je objasnila na kone stvari žene posle porođaja treba da obrate pažnju i da reaguju jer nije sve stvar samo estetike, već i zdravlja.

"Dijastaza je razvlačenje mišića trbuha i te središne tetive. Razvuče se stomak u trudnoći, što je i prorodno stanje. Svaka žena ima dijastazu u trudnoći, ali, kada se žena porodi, onda mi gledamo šta je ostalo što se tiče vraćanja samih mišića na svoje mesto. Često se desi da ostane na toj središnjoj tetivi razdvojenost mišića", navela je Dragana.

Kako žena da prepozna da ima dijastazu?

"Postoji jednostavan test kada žena legne na pod. Obično kažem mamama da stave ruku na potiljak, podignu se ka gore i onda provere od grudne kosti da li neki prsti upadaju u trbušnu muskulaturu, to je način da se proveri dijastaza", rekla je Mosurovićeva.

Da bi se stekla realna slika da li neko ima dijastazu ili nema potrebno je i da prođe jedanaest do dvanaest nedelja nakon porođaja.

Dijastaza, porođaj
Shutterstock Dijastaza trbušnih mišića

Kako možemo same sebi da pomognemo?

"Dovoljno je da žena, koja želi sebi da pomogne putem vežbi, odvoji tri do četiri dana nedeljno oko trideset do trideset i pet minuta. Vežbe sa kojima se kreće su vežbe disanja i vežbe prilagođene aktivaciji trbušne muskulature", kaže Mosurovićeva.

"Vežbe disanja se mogu upražnjavati odmah, ali, pet do šest nedelja posle vaginalnog porođaja potrebno je sačekati da bi moglo da se radi tako ciljano i osam do devet nedelja nakon carskog reza. Treba i žena sama da prati neki lični osećaj, ako se ona ne oseća dobro ne treba da vežba i da forsira sebe", naglasila je profesorka fizičkog vaspitanja i sporta.

Vežbe su jednostavne i može ih izvesti svaka žena, evo kako možete da ih izvodite:

(Yumama)