Dojenje može biti vrlo naporno za telo majke, posebno za kičmu. Ono zahteva da provedete dosta vremena postavljujući i držeći bebu na dojkama. Ako to radite na način koji opterećuje vaše mišiće, neminovno je da ćete osetiti bol i napetost. Ukoliko upravo prolazite kroz to, donosimo vam 4 položaja koja će vam rasteretiti leđa prilikom dojenja, ali ako osećate jaku bol, najbolje je da konsultujete lekara.

Isprobajte sve položaje da nađete onaj koji vama odgovara jer svaka osoba je drgačija, svako telo različito funkcioniše pa ako je neki položaj odgovarao vašoj sestri, drugarici ili koleginici, ne znači da će i vam.

Fudbalsko držanje

U ovom položaju je manja verovatnoća da ćete biti pogrbljene nad bebom nego u položajima u kojima sedite i držite bebu na grudima. Ovaj položaj je dobar kada je beba novorođenče jer će skinuti teret sa rane ako ste se porodile carskim rezom.

Sedite uspravno na kauču ili stolici, a možete razmisliti i o postavljanju jastuka za dojenje ili bilo kog drugog jastuka pored sebe tako da na njega možete nasloniti bebu kako bi bila dovoljno visoka da dosegne do bradavica.

Dojenje
Shutterstock Položaj za dojenje koji rastereti kičmu

Kolevka držanje

Ovo je najtradicionalniji način držanja bebe u naručju, a na grudima. Pogodna je za leđa i deluje ergonomičnije na nekoliko ključnih načina.

U ovom položaju majka treba da sedi na udobnom sedištu, kao što je sofa, ležaljka ili ljuljaška, sa poduprtim stopalima. Ako je sedište duboko, postavite jastuk iza leđa i on će vam omogućiti još bolje držanje. Dok dojite, neka bebina glava bude u pregibu lakta koji odgovara dojci na kojoj vaša beba sisa. Najvažnije je da bebu približite sebi dok dojite, to će vas sprečiti da se naginjete napred i pogrbite nad bebom, što može dovesti do naprezanja leđa i vrata.

Dojenje
Shutterstock Položaj za dojenje koji rastereti kičmu

Bočno ležeći položaj

I ovaj položaj je sjajan ako želite da izbegnete bol u leđima. U njemu vi i vaša beba leđite na krevetu ili nekoj drugoj ravnoj površini sa strane, a stomak vam je prilepljen za stomak. Ovaj položaj je odličan i za žene koje su se porodile carskim rezom, ali i za one koje dojenje koriste samo malo da se odmore.

Majka leži na boku koristeći tri jastuka: jedan ispod glave, jedan čvrsto gurnut iza leđa i jedan između kolena. Ovi jastuci pružaju podršku za glavu, vrat, leđa i kukove.

Dojenje
Shutterstock Položaj za dojenje koji rastereti kičmu

Opušteno dojenje

Ovaj položaj uključuje ležanje na leđima dok držite bebu na grudima. Možete koristiti i stolicu koja se ljulja ili krevet koji vam omogućava da se naslonite. U ovom položaju, vaša beba je stomakom naslonjena na vaš stomak, u uspravnom položaju. On omogućava bebi da iskoristi svoj prirodan instinkt dojenja.

Veoma je koristan za žene koje žele da izbegnu bolove u leđima jer sprečava opterećenje na maminom telu. Podržava leđa i vrat i sprečava pogrbljenos.

Dojenje
Shutterstock Položaj za dojenje koji rastereti kičmu

(Yumama)