Zapušen nosić kod bebe je česta pojava i ne toliko opasna koliko može da utiče na njen apetit i raspoloženje. Kada otežano dišu, one jednostavno ne mogu da jedu, spavaju i često budu nervozne i plačljive. Zato je jako važno da se redovno održava higijena nosa, posebno ako ima neku respiratornu infekciju.

Čišćenje nosića treba pre svega da radite svaki put pre obroka, a nikada nakon. Razlog je jednostavan – dete će lepo i lako primiti podoj, a ispiranje nosića posle obroka može izazvati bljuckanje i povraćanje i potpuno je nepotrebno. Za prvu pomoća najvažnije je da imate fiziološki rastvor i "pumpicu" za izvlačenje sekreta.

Kako se nosić pravilno čisti?

  • Za svaku nozdrvu ne treba više od jednog mililitra (1ml) fiziološkog rastvora, a kod beba u prvom mesecu života dovoljno je i pola mililitra. S obzirom na to da fiziološki rastvor nije lek, već tečnost koja može da se koristi u većoj ili manjoj količini, ne morate da brinete ako stavite manje ili više.
  • Glava mora biti postavljena "u stranu", jer se tako izbegava nepotrebno slivanje veće količine rastvora niz grlo ka početnom delu dušnika, što može izazvati nepotreban kašalj i "zagrcnjavanje" bebe.
  • Dok su bebe male (u prvih par meseci) ovakvo čišćenje nosića može obaviti jedan od roditelja samostalno, ali kada bebe ojačaju, obavezno je da jedan roditelj drži bebinu glavu dok drugi polako ispira nosić.
  • Uvek se ispira "gornja" nozdrva – desna kada je bebina glava okrenuta u bebinu levu stranu (i obrnuto). Ne treba snažno i brzo gurnuti klip šprica, već nežno i lagano.
  • Napravite pauzu od tridesetak sekundi između ispiranja leve i desne nosnice.Nakon što ste isprali nosić fiziološkim rastvorom, možete da uzmete "pumpicu" ili nosko i izvući ostatak sekreta koji beba nije izbacila.
nos-čišćenje.jpg
Shutterstock Čišćenje nosa


Nemojte da vas zabrine ako beba negoduje ili plače dok joj čistite nos. Normalno je da tako reaguju, jer je sam proces neprijatan. Samo ne odustajete, jer ukoliko se sekret ne izvuče postoji rizik da se spusti na bronhije i pluća.

(Yumama)