Dobijanje kilograma nakon trudnoće oduvek je tema brojnih rasprava, a nedavna istraživanja konačno su dala odgovore na to.

Stalan porast kilogama nakon trudnoće može biti rezultat načina života koji uključuje to da majka pojede sve što ostane iza deteta i provodi više vremena sedeći, poput čitanja ili gledanja filmova sa decom, kažu stručnjaci.

Uporedili su težine žena sa decom i bez njih, a ispitali su gotovo 30.000 žena koje su rodile između jednog i četvoro dece. Ono što su otkrili možda će mnoge zabrinuti, a to je da većina žena nakon porođaja nikada nisu vratile težinu koju su imale pre trudnoće.

Kada njihova deca postanu todleri, majke se počnu brže debljati u odnosu na žene koje nemaju decu.

Težina, merenje, kilogrami, vaga
Shutterstock Žena meri težinu

Tipičan porast kilograma za ženu iznosi 1.94 kilograma godišnje, a istraživači su otkrili da žene koje imaju decu godišnje dobiju još dodatnih pola kilograma. Razlog zbog kog se mnoge majke debljaju je posledica njihovog načina života, kažu stručnjaci.

"Majke imaju tendenciju da stavljaju potrebe svoje dece ispred svojih potreba. Zbog toga mnoge ne stignu da brinu o sebi, da vežbaju i posvete se svojoj zdravijoj ishrani", rekli su stručnjaci.

Ovo otkriće ne bi trebalo da obeshrabri majke, jer kako i stručnjaci kažu, ono što je najvažnije jeste da su zdrave za svoju decu i porodicu.

(Yumama)