Upaljene i bolne grudi su nešto sa čime se brojne nove mame susretnu kada počnu da doje bebu. Zbog nabujalih grudi koje u početku stvaraju previše mleka jer još uvek ne znaju koliko je vašoj bebi potrebno, može da dođe do začepljenja mlečnih kanala i upale koja se naziva mastitis.

Mastitis je veoma bolno iskustvo praćeno temperaturom i malaksalošću, a važno je da žena reaguje na vreme kako ne bi došlo do drugih komplikacija.

Simptomi koji ukazuju na mastitis su:

  • Otečene dojke (deo ili cela)
  • Topla dojka
  • Osetljiva na dodir
  • Crvenilo
  • Povišena telesna temperatura
  • Bol ili osećaj pečenja prilikom dojenja
  • Opšte loše stanje (umor, bolovi celog tela koji liče na grip, glavobolja, mučnina, povraćanje)
  • Iscedak iz bradavice (može biti bele boje ili sadržati tragove krvi)

Ukoliko dođe do mastitisa, važno je da se obratite lekaru koji vam može prepisati i antibiotik ukoliko je potrebno, ali i posavetovati o nastavku dojenja. Međutim, obloge su takođe od velikog značaja, što će vam i stručnjaci reći, a to možete početi da koristite i na najmanje simptome mastitisa.

Obloga od borne kiseline (Acidi borici)

Za korišćenje ovih obloga potreban vam je 3% rastvor borne kiseline koji možete da kupite u svakoj apoteci. Koristi se tako što ćete natopiti čistu krpu ili manji peškirić ovim rastvorom i nakon dojenja staviti na grudi. Deo bradavica bi bilo dobro da izbegnete.

Obloge, grudi
Shutterstock Dojilja stavlja obloge na grudi

Obloge od kupusa

Ono u šta se brojne mame jednostavno kunu su i obloge od kupusa. Koriste se sveži, unutrašnji listovi zelenog kupusa (crveni će imati delovanje ali može ostaviti fleke na koži prilikom zagrevanja). Mogu se koristiti ohlađeni listovi ili listovi sobne temperature, kako god je mami ugodnije.

Operite i osušite listove, a onda odstranite tvrdu srednju žilu i izrežite rupu za bradavicu, privijte ga na grudi pa pričvrstite grudnjakom. Držite obloge 20 minuta, ili dok ne postane topla i ponovite to 2-3 puta dnevno.

Obloge od kupusa i obloge od borne kiseline možete koristiti i naizmenično.

Kupus
Shutterstock Kupus

Oprez sa oblogama od kupusa

Iako su obloge od kupusa odlične, treba ipak da obratite pažnju jer postoje rizici o kojima treba misliti. Ako koristite obloge od kupusa postoji rizik od infekcije bakterijom listerije (Listeria monocytogenes).

Listerioza može biti vrlo ozbiljna bolest za majku i novorođenče. Listerija se može preneti preko oštećene kože dojke ili bradavice putem krvi u organizam majke ili direktno sa površine kože preko usne duplje bebe u organizam bebe. Tako da se kupus ne sme nanositi na oštećene bradavice ili dojke sa povredom kao i u slučaju prevremeno rođene dece ili kod beba koje imaju bolest smanjenog imuniteta (imunodeficijentnih beba).

Miris u predelu dojke iz lista kupusa može ometati bebu da sisa. Produžena upotreba listova kupusa može smanjiti i samu proizvodnju mleka. Zbog toga je bezbedno upotrebljavati kremu na bazi kupusa, a ne i obloge.

(Yumama)