Bebe koje nose ukrasne trake na glavi su zaista preslatke, i tu nema rasprave. Međutim, da li ste svesni koliko ti slatki ukrasi mogu da budu opasni? Medicinska sestra Sara koja vodi Instagram profil u kom edukuje roditelje na brojne teme o bebama i deci, upozorila je da traka za bebinu glavu može da rezultira i kobnim posledicama.

Ona je podelila situaciju kojoj je svedočila i supermarketu, a koja je mogla da se završi kako ne treba. Na sreću majke i bebe, Sara se našla tu i primetila je ono što možda nekom ne bi ni bio znak za uzbunu.

"Jedna stvar koju nikada ne bih stavljala na svoju bebu je traka za glavu, a isto preporučujem i ostalim roditeljima. Malopre sam kupovala u supermarketu kad sam ugledala mamu sa malom bebom. Sve što sam mogla da vidim bile su bebine noge i telo, dok joj je krov dečijih kolica prekrivao lice", započela je Sara.

Kada je malo bolje pogledala u kolica, mogla je da primeti da beba bespomoćno udara nogicama, što joj je odmah bilo čudno.

"Sagla sam se da vidim šta se događa sa bebom, a ono što sam videla me prosto šokiralo. Bebina traka je skliznula sa glave i blokirala joj je nos i usta, a njeno lice je poprimilo ljubičastu boju. Gušila se. Iste sekunde sam otrčala do njene mame, pomerile smo joj traku i začule smo glasan plač", ispričala je Sara, a onda dodala da je bebina mama bila u još većem šoku:

"Nije ni pomišljala da to može da se dogodi. Plakala je i govorila da više nikad neće staviti traku na glavu svoje bebe."

Beba, kolica
Shutterstock 

Sara je upozorila i druge roditelje da izbegavaju korišćenje ovog modnog dodatka.

"Samo obično okretanje glave ili bilo kakvo pomeranje može da svuče bebinu traku, što može da izazove i gušenje. U redu je da traku koristite za potrebe kratkog fotografisanja, ali nemojte ni slučajno da ostavljate traku na bebinoj glavi ako je bez nadzora ili ako spava", naglasila je ova medicinska sestra.

(Yumama)