Nakon devet meseci trudnoće i trudničkih tegoba verovatno mislite da nakon rođenja sve vaše muke prestaju. Međutim, nije tako. Mama posle porođaja prolazi kroj još velikih promena, a ovih 12 sigurno niste očekivali.

Malo ko će pričati o svemu što majke prođu posle porođaja, a evo šta možete očekivati:

1. Nije gotovo dok posteljica ne izađe

Možda si mislila da je porođaj gotov kada beba izađe, ali moraš da rodiš i posteljicu. Iako si videla svoju bebu, osetićeš još nekoliko kontrakcija i uz pomoć babice rodićeš i posteljicu. To se završava za nekih 10 minuta.

2. Verovatno će ti trebati ušivanje

Ako si 'pukla' ili si imala epiziotomiju, biće ti potrebno ušivanje. Šavove ćeš osećati oko dve do tri nedelje, a konbi bi trebalo da ispadnu za oko mesec dana. Postoji mogućnost i da odeš kod ginekologa koji će ti izvaditi konce ako nisu ispali.

3. Još osećaš bolove

Misliš da će ti bolne kontrakcije nestati posle porođaja? Kod nekih žena ne prestaju odmah. U sledećih nekoliko nedelja materica će se vraćati na veličinu koju je imala pre trudnoće, a zbog toga se mogu javiti jaki grčevi, slični bolovima tokom menstrucije. Ovi bolovi su jači ako si već rađala ili ako dojiš, ali srećom ne traju duže od dva do tri dana.

4. Osećaš se naduto

Tvoje telo je puno viška tečnosti koja se nakupila u trudnoći, a to može biti uzrok natečenih stopala, zglobova i prstiju i posle porođaja. Traje samo nekoliko dana, ali tada možete očekivati i znojenje tokom noći jer telo mora da se reši nakupljene tečnosti.

5. Odlazak u toalet je neprijatan

Moguće je da nakon porođaja imaš problem sa zatvorom. Crevima je potrebno par dana da se vrate u normalu, a ukoliko si se porodila carskim rezom, onda i nešto duže.

Pijte puno vode i jedite hranu bogatu vlaknima kao što su voće i povrće, a ukoliko su tegobe baš neprijatne, možete tražiti i laksativno sredstvo od lekara.

Toalet, žena, wc
Shutterstock Porodilja u toaletu

6. Hemoroidi

Čak i ako si tokom trudnoće uspela da izbegneš hemoroide, postoji mogućnost da će te stići posle porođaja. Obično se smanje nakon nekoliko dana, ali ako ti stvaraju veliku neprijatnost, možeš potražiti i pomoć lekara.

7. Ne prestaješ da krvariš

Zamisli najobilniju menstruaciju ikada jer nakon porođaja počinje vaginalno krvarenje, takozvane lohije. To krvarenje traje nekoliko nedelja i moraš nositi uloške, a tom prilikom se izbacuje sve što je ostalo u materici od trudnoće. Mame koje doje verovatno će više krvariti, ali vremenom će krv postati svetlija, dok sasvim ne stane nakon 6 nedelja ili ranije.

8. Odnosi sa partnerom

Verovatno vam vođenje ljubavi nije ni na pameti, ali ako ipak u svakom trenutku treba da misliš i o kontracepciji. Plodnost žene vraća se brzo, čak iako još niste dobili menstruaciju.

9. Nekontrolisano uriniranje

Nakon porođaja je normalno da nećeš moći da kontrolišeš bešiku, a moguće je da ćeš imati i problem sa gasovima. Ako se tegobe nastave i posle 3 meseca, potražite savet lekara.

10. Grudi ne prestaju da rastu

Već u trudnoći si primetila da su grudi počele da se menjaju, a kada krene mleko, dva do tri dana nakon porođaja, možeš očekivati da će odjednom dosta porasti i da će biti tvrde i veoma osetljive.

Grudi
Shutterstock Grudi se povećavaju posle trudnoće

11. Imaš promene raspoloženja

Možda si imala promene raspoloženja u trudnoći, a nastaviće se i posle porođaja. Takozvani Baby blues je najizraženiji u trećem ili četvrtom danu posle porođaja. Ukoliko ne prođe, i posle 6 meseci se osećate grozno i nesrećno, potražite pomoć stručnjaka.

12. Osećate fantomske udarce

Mnoge žene tvrde da u stomaku osete bebine udarce čak i neki duži period nakon rođenja deteta.

(Yumama)