Konstantan plač i sisanje gotovo svega je prilično dobar znak da vašoj bebi rastu zubi. Kako se ne biste zbunili i uplašili, dobro je da znate sve faze izbijanja zuba i kada koja stupa. Stomatolog je otkrio veoma korisne stvari kada je u pitanju izbijanje zuba kod beba.

"Najčešće bebi zubi počinju da izbijaju oko šest meseci, ali nije isto kod sve dece. Kod nekih beba će se zubi pojaviti oko godinu dana, dok se neki čak i rađaju sa njima", rekao je stomatolog.

Donji prvi zubi poznatiji kao sekutići obično izlaze prvi, dok se kutnjaci (zadnji zubi) pojavljuju poslednji, obično pred treći rođendan.

Koji su znaci da zubi izbijaju?

Osim očigledne nelagodnosti, postoje i neki ključni znaci na koje treba obratiti pažnju.

"Prekomerno slinavljenje, blago povećanje temperature i žvakanje igračaka ili drugih predmeta više nego obično", rekao je stomatolog.

Beba, zubi
Shutterstock Beba kojoj izbijaju zubi

Kako pomoći bebi kojoj niču zubi?

Srećom, postoje različiti načini da bebi pružite malo olakšanja.

"U apotekama je dostupan širok spektar gelova za izbijanje zuba, oralna ulja i hranule, koji se utrljaju direktno na desni kako se omekšalo upaljeno područje", rekao je stomatolog.

Osim toga, hladni predmeti često pomažu u smirivanju bolova, i što je još važnije, pomažu u dobrom snu.

Ohlađena metalna kašika ili krpa pokvašena hladnom vodom, odlična su opcija.

"Ali stavite ih u frižider, a ne u zamrzivač, tako da temperatura ne bude previše ekstremna", rekao je.

Lagani pritisak na desni čistim prstom takođe može pomoći da beba oseti olakšanje, dok bi i neki prirodni lekovi mogli da deluju.

Hladan čaj od kamilice možete utrljati na otekle desni, na mestu gde zub hoće da izađe. Takođe, dojenje je odličan lek za bebu kojoj izbijaju zubi.

(Yumama)