Opadanje kose nakon porođaja je normalna stvar, iako vam deluje da gubite ogromnu količinu kose, da ćete "ostati ćelave" i da se vaša kosa nalazi na svakom koraku, ne paničite.

Hormoni su najveći razlog za promene i proces opadanja kose. Tokom trudnoće, visok nivo estrogena sprečava uobičajenu stopu gubitka kose. Normalno, kosa opada u malim količinama svaki dan (to je oko 100 dlaka dnevno).

Tokom trudnoće, gubitak kose se smanjuje. Nakon porođaja, kada nivo hormona opada, vaša kosa nadoknađuje izgubljeno vreme opadanjem u mnogo većim količinama nego što je to uobičajeno i normalno. Ukupna količina gubitka kose sigurno nije veća od one koju ste izgubili tokom poslednjih devet meseci. Sada imate taj doživljaj, jer se opadanje kose posle porođaja dešava odjednom i čini se ubrzano.

Predstavljamo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da sprečite prekomerno opadanje kose posle porođaja.

Belance kao maska

Napravite super masku za kosu mešanjem jednog belanca i dve kašike maslinovog ulja. Nanesite ovu masku na kosu i držite je do pola sata. Nakon ovog vremena je isperite mlakom ili hladnom vodom.

Peskavica seme

Ova mala, ali veoma korisna biljka može učiniti čuda za vašu kosu. Potopite semenke peskavice u vodi i ostavite ih da stoje preko noći. Sledeće jutro nanesite proceđenu vodu na vlasište i ostavite je da stoji od 1-2 sata. Ekstrakt semena peskavice čini vašu kosu zdravom i takođe tretira perut, ukoliko je i to vaš problem.

Ponovite postupak jednom ili dva puta nedeljno za brze rezultate. Ovaj metod lečenja opadanja kose posle porođaja veoma je efikasan način i poznat je vekovima.

Maska za kosu
Shutterstock Maska za kosu

Maska za kosu od kvasca

Postoji razlog zašto se pivo smatra dobrim za kosu. Sadrži kvasac koji pomaže u sprečavanju gubitka kose nakon porođaja. Evo zašto bi pranje kose sa pivom nakon porođaja moglo da vam bude od koristi.

Takođe, maska ​​za kosu koja može da se napravi sa pivskim kvascem kako bi se smanjilo opadanje kose nakon trudnoće. Kada ste napravili masku, samo polijte duž cele kose i ostavite da deluje do 20 minuta. Na kraju dobro isperite kosu i operite šamponom.

Šampon za opadanje kose posle porođaja

Uvek birajte šampon koji ne sadrži sulfate i parabene. Vaša nega nakon porođaja neophodno je da bude što više prirodnija sa što manje jakih i štetnih hemikalija. Obzirom da negu kose ne možete zamisliti bez šampona, onda ono što možete učiniti za sebe – da ga učinite manje štetnim.

Važno je koji šampon za kosu birate
Shutterstock Važno je koji šampon za kosu birate

Hrana koja može pomoći u smanjenju opadanja kose

- Jedite hranu koja je bogata vitaminom C i B kompleksom za zaustavljanje opadanja kose. Ovi vitamini mogu se naći u mahunarkama, grašku, zelenom lisnatom povrću, narandžama, kvascu, soji, celim žitaricama i orašastim plodovima.

- Dodajte laneno seme vašoj redovnoj ishrani. Ono je bogato omega-3 masnim kiselinama. Jedući mnogo suvog voća i uzimajući više vode tokom dana, takođe ćete dobiti dobru kosu.

- Prema mnogobrojnim istraživanjima, žena koja je upravo rodila treba da konzumira vitamin E, vitamin C, vitamine B, cink i biotin kroz svoju ishranu. Ovi vitamini su takođe potrebni da bi smanjili i na kraju sprečili opadanje kose nakon trudnoće.

- Esencijalne masne kiseline kao što su omega-3-masne kiseline, omega-6-masne kiseline i omega-9-masne kiseline potrebne su za zdravu kosu. Što više ribljeg ulja u vašoj ishrani kao bogate izvore tih esencijalnih masnih kiselina.

Riba, trudnica
Shutterstock 

Dodatni saveti koji mogu sprečiti opadanje kose

- Ne perite kosu vrućom vodom, voda treba da bude umerene temperature
- Koristite blagi šampon dobrog kvaliteta kako biste kosu uvek održali čistom.
- Izbegavajte gumice, trake, šnale kako biste napravili frizuru
- Izbegavjte pegle, figaro ili fen za kosu - sušite kosu prirodno
- Koristite češljeve sa što širim zubcima i četke sa prirodnim i nežnim dlačicama. Budite nežni i ne kidajte kosu.
- Ukoliko se farbate, neka boja bude što sličnija vašoj. Veća eksperimentisanja sa kosom, možete ostaviti za period od godinu dana posle porođaja.
- Ulje lavande može da vam pomogne kod sprečavanja opadanja kose posle porodjaja.
- Izbegavajte maltretiranje i gnječenje kose (npr. kad želite da je ukovrdžate).
- Izbegavajte blanš, blajhanje i druge jake hemijske tretmane za kosu.
- Ne izlažite kosu dugo suncu. Nosite uvek neku vrstu zaštite, kao što su kape, kačketi ili šeširi.

(Yumama)