Najopasnije mesto na kom beba može da spava u vašem domu je kauč, pokazala su nova istraživanja.

Između 2004. i 2012. godine u SAD-u je zabeleženo čak 9.000 smrtnih slučajeva kod dece za vreme spavanja, a od toga se skoro 13 odsto dogodilo dok su deca spavala na kauču, i većima dece bila je mlađa od tri meseca.

Prilikom ovog istraživanja, otkriveno je još nekoliko rizičnih faktora: deca su najverovatnije spavala sa još jednom osobom na kauču, bili su na boku ili na stomaku. Istraživači su naglasili da spavanje na kauču nije preporučljivo čak ni za kraći odmor.

Američka akademija pedijatara dala je preporuke za sigurno spavanje dece i smanjivanje rizika od smrti u kolevci (SIDS):

1. Beba uvek treba da spava na leđima, radilo se o dnevnom ili noćnom spavanju. Nemojte da brinete ukoliko je vaše dete dovoljno veliko i samo se okreće na stomak tokom spavanja.

2. Novorođenče treba da spava na čvrstoj i ravnoj površini, u krevetiću ili kolevci koja zadovoljava sve uslove sigurnosti. Nikad nemojte stavljati dete da spava na kauču ili nekim mekanim krevetima.

Beba spava
Shutterstock Beba spava

3. Sve mekane objekte sklonite iz kreveca. Tu uključujemo igračke, jastuke i ogradice.

4. Najsigurnije mesto za spavanje je kolevka ili krevetić koji su smešteni u istoj prostoriji u kojoj i vi spavate.

Još jedan savet za smanjenje rizika od smrti u kolevci su: održavanje ugodne temperature u prostoriji, ne konzumirajte cigarete u blizini deteta, ili u bilo kojoj prostoriji u kojoj dete boravi.

(Yumama)