Jedan tata je na društvenim mrežama ispričao priču svoje male devojčice, i na taj način upozorio druge roditelje.

Njegova beba je primljena u bolnicu sa virusnim meningitisom, nije bila težak slučaj, oporavila se kroz par dana, ali se sada bori sa RSV-om, respiratornim sincicijalnim virusom.

Kod odraslih ljudi i starije dece ovaj virus uzrokuje simptome slične prehlade, ali problem nastaje kada ga dobiju prevremeno rođena deca, kao i dete sa plućnim i srčanim problemima koji ih dobiju u ranom detinjstvu. Tada se može razviti težak oblik bolesti jer njihova pluća još nisu potpuno razvijena.

Ovaj tate je objasnio da su njegovu ćerku morali da prebace u dečiju bolnicu, i da je bila klinički mrtva kada su doktori došli po nju. Morali su je oživljavati i odmah su je priključili na aparate za disanje. Dijagnostikovali su joj RSV, težak oblik upale pluća, gripa i bronhitisa.

RSV se lako prenosi fizičkim kontaktom kao što su poljubac i dodir, kao i kroz kontakt sa kontaminiranim igračkama, dudama, bočicama...

"RSV nije šala! Nisam znao puno o njemu dok gotovo nisam izgubio kćerku. Molim vas, uvek operite ruke pre kontakta sa malom decom. I budite sigurni da su dovoljno obučeni pre nego što ih izvedete napolje po hladnom vremenu", poručio je tata.

RSV

(Yumama)