Ukoliko ste bebu nahranili, okupali i uspavali, a ona se opet posle nekog kraćeg vremena budi, sigurno vam nije jasno u čemu je problem. Neaktivnost tokom dana bi mogla da bude glavni krivac, tvrdi novo istraživanje sa Univerziteta u Mičigenu.

Oni su proučavali 22 zdrave šestomesečne bebe tokom 24 sata i pratili njihove fizičke aktivnosti i san. Otkrili su kako bebe koje su manje aktivne preko dana, manje spavaju tokom noći.

Ono što predlažu kao rešenje moglo bi vas iznenaditi: Više vremena provedenog na stomaku, moglo bi značiti i više prespavanih noći za bebu, ali i za roditelje.

Šta treba da uradim?

Stavite bebu preko dana što češće na stomak i nadgledajte ih. Tako podstičete razvijanje motoričkih sposobnosti.

"Iako još nemamo dokaze da ležanje na stomaku direktno utiče na spavanje, ono povećava fizičku aktivnost i podstiče zdrav napredak u težini. Roditelji koji misle da njihove bebe nedovoljno spavaju, mogli bi pokušati sa više vremena provedenog na stomaku i podsticanju fizičke aktivnosti", kaže profesorka kineziologije Dženet Hak.

Prema kineziologiji, fizička aktivnost i spavanje utiču jedno na drugo i snažno se povezuju sa rastom kod dece i odraslih.

"Naša istraživanja su pokazala da se ta povezanost dokazuje već u ranoj dobi deteta, odnosno kritičnom razvojnom periodu", dodala je Dženet.

Beba leži na stomaku dok je mama zabavlja igračkama
Shutterstock Beba leži na stomaku dok je mama zabavlja igračkama

Preporuke za ležanje na stomaku

Ležanje na stomaku poslednjih 20 godina je u fokusu pedijatrijskih preporuka, otkako je spavanje na leđima postala smernica za sigurno spavanje. Spavanje na leđima smanjilo je slučajeve sindroma iznenadne dojenačke smrti, ali je povećalo slučajeve sindroma zaležane glave.

Sa druge strane, ležanje na stomačiću pomaže da se ublaži taj rizik, osnažuje bebin torzo i ruke, te postavlja tempelje za razvoj fine motorike. Međutim, ležanje na trbuhu moglo bi biti zahtevno i nije neuobičajeno da bebe nevoljno pristaju da tako provode vreme.Pomoći će mu to ako se i vi spustite na njen nivo, razgovarate i pokazujete joj igračke.

Bebe mogu ležati na stomačiću u kratkim periodima tokom dana, zavisno od detetovih potreba i tolerancije. Važno je započeti sa samo nekoliko minuta u danu i svakog dana produžavati to vreme. Beba će postajati sve snažnija i sve manje će se buniti.

Iako više ležanja na stomaku ne znači nužno i da će vaša beba bolje spavati, svakako je opcija koju roditelji treba da isprobaju.

(Yumama)