Ćebenca, jastučići i plišane igračke mogu izgledati vrlo slatko u bebinom krevetiću, ali pedijatri savetuju da ih sve izbacite jer je to potencijalna opasnost od gušenja. Ali kada je vreme da detetu damo jastuk i ćebence?

Pedijatri preporučuju da u prvih 12 meseci ne treba ništa da stavljate u krevetac. Ukoliko mislite da je vašoj bebi hladno, sigurnija varijanta je da je stavite u vreću za spavanje u odgovarajućoj veličini.

Sve dok je temperatura sobe između 20 i 22 stepeni i ako je vaša beba prikladno odevena (bodi sa dugim rukavima), nema potrebe da se brinete.

Kada je sigurno spavanje sa ćebencetom?

Iako ne postoji određeno vreme, rizik od sindroma iznenadne smrti kod dojenčadi smanjuje se nakon prve godine života. Međutim, preporuka stručnjaka je da ćebence date detetu tek kada napuni 18 meseci života. Ovo je ujedno i idealno vreme da da detetu skinete vreću za spavanje, ukoliko želite.

Prekrivač za bebu ne bi trebalo da bude duži od polovine njegovog tela, a bilo bi idealno da je izrađen od pamuka ili prirodne vune. Takođe, obratite pažnju da nije težak, takvi se ne preporučuju sve dok dete ne napuni 4 godine.

Beba spava u krevecu
Shutterstock Beba spava u krevecu

Kada dete može spavati na jastuku?

Pedijatri smatraju da nije potreban detetu dok ne napuni dve godine, a najbolje je pričekati do treće godine. Odraslima je teško da zamisle da spavaju bez jastuka, ali ne brinite, deci je udobno da spavaju na ravnom, malo tvrđem dušeku. Da im i nikada ne ponudite jastuk, pitanje je da li bi i osetili potrebu za njim.

(Yumama)