Novopečeni roditelji na početku su zbunjeni mnogo čime, između ostalog i time da li treba da podižu bebu da podrigne nakon obroka.

Zašto je podrigivanje važno

Bilo da beba doji ili pije formulu, tokom hranjenja proguta i određenu količinu vazduha. To može da napravi bebi gasove, da uzrokuje bljuckanje i učini je nervoznom, pa je zato savet da se dete podigne uspravno kako bi podrignulo nakon obroka, barem u prvih nekoliko meseci. Na ovaj način će ono izbaciti progutan vazduh.

Vremenom će beba, kako raste, manje podrigivati jer guta i manje vazduha prilikom hranjenja.

Da li beba mora da podrigne

Dobro je da uvek podignete bebu nakon obroka da podrigne, ali nije ništa strašno ako, recimo, držite dete neko vreme uspravno, a ono ne podrigne. U tom slučaju, pažljivo je spustite da leži na boku.

Ukoliko dete ne podrigne nakon oborka uveče, pa se nakon toga probudi noću, može se desiti da je muči stomačić zbog gasova od vazduha koji je progutala. Zato je savet da je podignete i proverite da li će da podrigne.

Pomozite bebi da podrigne

Ponekad će beba da podrigne čim je uspravite, a nekad joj to baš i neće polaziti za rukom. U tim slučajevima, možete da pokušate da joj pomognete da podrigne tako što ćete je držati u uspravnom položaju, okrenutu licem ka sebi, oslonjenu preko ramena. Tako je držite deset do 15 minuta, a ako se desi da uz podrigivanje malo i bljucne, nemojte da vas to zabrine jer zapravo samo izbacuje višak hrane koju je pojela.

Ono što je preporučljivo da uradite pre nego što podignete bebu da podrigne je da preko svog ramena stavite pelenu, kako biste izbegli da ono što eventualno bljucne padne po vašoj odeći.

BONUS VIDEO:

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay

(Yumama/N. Z.)