Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko grama beba treba da dobije iz meseca u mesec?

Ukoliko niste sigurni da li vaš mališan ima dovoljno kilograma za njegov uzrast, pogledajte naš kalendar razvoja iz meseca u mesec, kao i predlog jelovnika u različitim fazama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Održavanje normalne težine u prvoj godini detetovog života može biti teže nego što se čini. Beba može da odbija dojku, količina proizvedenog mleka može biti nedovoljna, a njegov kvalitet slab. Kada dođe vreme za čvrstu hranu, onda možete upasti u zamku da forsirate konzumiranje jedne grupe namirnica dok je druga zaspotavljena itd. Takođe, tu su i eventualni bebini zdravstveni problemi koji vam mogu otežati pravilno formiranje navika u ishrani i održavanje bebine idealne težine.

Povezane vesti

Imajte na umu da je najvažnije pažljivo pratiti uputstva detetovog lekara i da beba bude zadovoljna, zdrava i sita. Kako biste to postigli, trebalo bi da znate koliko je normalno da dete bude teško u kojoj fazi razvoja.

Pogledajte koja je težina optimalna u različitim razvojnim fazama, prema preporukama stručnjaka sajta Parents.

Prvi mesec

Tokom prvih šest meseci, normalno je da se dete ugoji između 140 i 200 grama nedeljno, kao i da poraste oko 2,5 centimetra, ukoliko nemate probleme s hranjenjem. u ovom peroidu, dete bi trebalo da pije majčino ili adaptirano mleko, a ne postoji neki opšti obrazac za to koliko bi često u koje vreme trebalo hraniti bebu, ali eksperti ističu da je neki okvir između osam i dvanaest hranjenja dnevno, odnosno na dva do tri sata.

Povezane vesti

Drugi mesec

Dete bi trebalo da umereno povećava svoju telesnu masu svake nedelje. Ukoliko se brinete da vaša beba ne dobija dovoljno mleka i hranljivih materija, obratite se lekaru. Nikako ne uvodite čvrstu hranu ovako rano jer postoji način da se izborite sa svakim problemom i da vaša beba pravilno napreduje.

Povezane vesti

Treći mesec

U ovoj razvojnoj fazi, beba se više neće gojiti umereno, već treba očekivati da nedeljno dobije 170 grama!

Povezane vesti

Četvrti mesec

U ovom periodu beba pokazuje da je spremna za čvrstu hranu: ona sama podiže glavicu, može da sedi (uz malu maminu pomoć) i pokazuje interesovanje za ono što vi jedete. Uz majčino i (ili) adaptirano mleko, njenoj ishrani dodajte voće i povrće, a potom i žitarice. Imajte na umu da je važno postepeno uvođenje različitih grupa namirnica.

Povezane vesti

Peti mesec

Između petog šestog meseca, dete bi trebalo da ima duplo više kilograma nego na rođenju.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stipe JRČEVIĆ

U odgoju treba da sudjeluju i Tate

Najnovije

Vesti

Porodica