Prvi dani sa bebom su s jedne strane prelepi, ispunjeni srećom, a sa druge strane su i veoma iscrpljujući. Da bi beba imala sve što joj je potrebno, a da vi možete koliko-toliko normalno da funkcionišete, važno je da uspostavite rutinu.

Osnovne potrebe vaše bebe su hrana, spavanje i igra, a rutinu prilagodite potrebama svoje porodice. Nemojte da očekujete da ćete uspeti da uspostavite rutinu za jedan dan. Biće vam potrebno malo strpljenja da beba prirodno prihvati rutinu, a evo kojih pet koraka vam mogu pomoći u tome.

1. Sve dobro razmotrite

U prvih nekoliko nedelja po izlasku iz porodilišta pratite bebin ritam – kada se budi, kada traži da jede tokom noći, koliko vremena otprilike prolazi između obroka, koliko traju njene dnevne dremke.

Najlakše će vam biti da sve to zapišete, kako biste lakše mogli da isplanirate raspored prema kojem će se odvijati vaša rutina.

2. Postepeno se prilagodite

Nemojte preko noći da uvodite promene u bebinu svakodnevicu, već to radite postepeno da bi se beba navikla.

Na primer, ako biste želeli da bebu budite sat vremena ranije nego što je to sada slučaj, prvo pomerite buđenje za deset minuta, pa nakon toga za još deset. Vremenom ćete stići do željenog vremena i rutine, a da to za bebu ne bude stresno.

3. Pripremajte bebu za sledeći korak

Dajte bebi znake kojima ćete je pripremiti za sledeći korak. Na primer, ako je vreme za spavanje, zamračite prostoriju ili je ljuljajte i pevajte joj. Kada je vreme za igru, odvedite je u prostor gde su njene igračke. Takođe, sve vreme joj pričajte "sada ćemo da radimo to i to" i vremenom će se ona prilagođavati rutini.

4. Budite dosledni

Da biste uspostavili rutinu, morate da budete dosledni - to je možda i najvažnije jer beba ne može da prihvati vaš raspored ako jedan dan radite ovako, a drugi onako. Jasno je da će to nekad biti nezgodno – kao kada, recimo, želite da odete negde u goste, ali se potrudite da to ne poremeti vašu rutinu. Drugim rečima, gledajte da bez obzira na to gde ste, beba u isto vreme jede, u isto vreme spava...

5. Pustite da se rutina menja s bebinim rastom

Sasvim je jasno da beba od dva-tri i beba od, recimo, devet meseci, neće spavati isto u toku dana. Dakle, logično je da se bebina rutina menja kako ona raste jer će se pomerati vreme kada spava, na koliko vremena jede... Kada primetite takve promene u razvoju, prilagodite rutinu i raspored tome jer će samo tako beba biti zadovoljna i srećna.

BONUS VIDEO:

Mama otkrila kako beba prespava noć TikTok/caitsjayne4

(Yumama/N. Z.)