Ako niste sigurni odakle da počnete, ne paničite! Evo svega što treba da znate o kreiranju dnevne rutine za malu decu:

Stvaranje dnevne rutine za malu decu nije lako. To zahteva strpljenje, doslednost i mnogo pokušaja i grešaka. Ipak, uprkos brojnim izazovima, dobro uspostavljena dnevna rutina može biti neverovatno korisna za razvoj i dobrobit vašeg deteta.

Evo samo nekoliko od mnogih prednosti kreiranja dnevne rutine za malu decu:

  • Stabilnost – tokom svog ranog razvoja deca doživljavaju mnogo promena. Svakodnevna rutina može im pomoći da ih prizemlje i spreči da postanu anksiozni ili preopterećeni.
  • Nezavisnost – kada se deca upoznaju sa svojom dnevnom rutinom, mogu da počnu samostalno da obavljaju neke od svojih zadataka (tj. da se oblače, hrane, igraju), dozvoljavajući da njihovo samopouzdanje raste kako razvijaju osećaj autonomije.
  • Formiranje navika – stvaranje dnevne rutine za malu decu pruža im priliku da usavrše važne veštine poput pranja ruku i zuba.

Kako da napravite rutinu za svoje dete

Nažalost, ne postoji jedinstveno rešenje za kreiranje dnevne rutine za malu decu. Na kraju krajeva, svako dete ima različite potrebe, a svi imamo različite obaveze. Dakle, umesto da navedemo krutu i potpuno nerealnu rutinu koju treba da sledite, želimo da istražimo kako da razvijemo najbolju rutinu za vas i vaše dete.

Evo 3 osnovna elementa za kreiranje uspešne dnevne rutine:

1. Organizujte se

Uprkos našim različitim okolnostima, svi možemo imati koristi od neke dobre stare organizacije. Na kraju krajeva, što je lakše pratiti rutinu, veća je verovatnoća da ćete je održavati. Dakle, evo nekoliko organizacionih saveta koji će vam pomoći da savladate svoju dnevnu rutinu:

Prvo se organizujte – Ne možete se nadati da ćete stvoriti doslednu rutinu za svoje dete ako je sami ne možete održavati. Dakle, pre nego što sebi postavite nerealna očekivanja, dobro pogledajte svoj raspored. Zapamtite, savršena rutina za vaše dete je ona koja odgovara vašem životnom stilu.

Planirajte unapred – Ako se ikada nadate da ćete održavati dnevnu rutinu, morate da počnete da planirate unapred. Jednostavni zadaci poput sklanjanja odeće vašeg deteta i pripreme ručka prethodne noći mogu vam uštedeti toliko dragocenog vremena.

Napravite tabelu – Kreiranje kontrolne liste može pomoći da vi (i svi drugi) ostanete dosledni svakodnevnim navikama i ritualima vašeg mališana. Možete čak i da uključite svoje dete i da mu napravite sopstvenu tabelu ispunjenu malim zadacima koje mogu sami da završe.

2. Radite sa svojim vaspitačima

Kreiranje rutine je od suštinskog značaja za bebe i malu decu jer ne mogu uvek da saopšte svoje potrebe.

Stoga, ako imate malo dete u obdaništu, ne oklevajte da svoju rutinu podelite sa osobljem vrtića. Zajednički rad će osigurati da vaše dete zadrži određenu doslednost dok se prilagođava provođenju vremena van kuće.

Alternativno, ako se vaše dete dobro prilagođava rasporedu u jaslicama, nemojte se plašiti da promenite svoju kućnu rutinu kako bi odgovarala vtićkoj. Kao što smo ranije rekli, sve je u tome da saznate šta najbolje funkcioniše za vas i vaše dete!

3. Prihvatite da stvari neće uvek ići po planu

Iako toplo preporučujemo kreiranje dnevne rutine za malu decu, želimo da priznamo da ne idu svi dani po planu. I to je u redu! Kada bi svaki dan izgledao potpuno isto, život bi izgubio svoje uzbuđenje. Zato ne brinite ako vam rutina s vremena na vreme ispadne kroz prozor. Sve dok je vaše dete zdravo i srećno, to je sve što je važno! Svaki dan je novi početak.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald