Na početku

Kada dovedete svoje novorođenče kući, život se potpuno pomuti. Beba može preokrenuti dan i noć, stalno će tražiti da jede spava dok se ne uklopi. Život vam može biti vrlo haotičan - spavate kad stignete, jedete kad se setite, okupate se ako imate sreće. Međutim, evo jednog saveta: Bebe vole rutinu. Daju određeni ritam i predvidivost svog dana. "Zamislite koliko je bebin život konfuzan tek", rekla je Džodi Mindeli, autorka knjige "Spavanje tokom noći". "Rutina im daje osnovu, strukturu, tako da im dani ne izgledaju toliko spontano." To znači da i vi, roditelji, možete početi da je stvarate, takođe.

Jednostavno, počnite sa ritualima spavanja, što će, za početak, smanjiti vašu anksioznost i nervozu, jer ste svesni da se krećete unapred tokom dana. Predvidive dnevne dremne obezbediće vam pauzu, tako da ne morate biti "uključeni" sve vreme. Ipak, dok rutina pomaže roditeljima da održavaju kontrolu, nekada je teško shvatiti kada i kako je postaviti. Praktično je nemoguće bebu postaviti u raspored dnevnih dremki, a prvih nekoliko meseci bebi treba nega kad zatraži, te ni rutina sa obrocima neće funkcionisati. Kada je pravo vreme, četiri rutine koje vam dajemo dovešće bebu do osećaja sigurnosti, a vas do osećaja mira.

Iskoristite bebin red

Nadovezivanje na njegov redosled će vam pomoći da uspostavite rutinu koja njemu odgovara, a uz to ćete sprečiti i tugu zbog toga što je beba gladna ili umorna.

Odlazak na spavanje

Kada novorođenče spava 16 sati tokom dana, ali se budi na svaka dva sata da jede, to može biti malo "luda" rutina spavanja. Ipak, pokušajte, predlaže Pamela Haj, direktor razvojno-bihejvioralne pedijatrije u bolnici sa Roud Ajlanda. "Ponašajte se drugačije tokom dana nego tokom noći", rekla je. "Igrajte i idite u šetnje tokom dana. A kada se beba probudi bez obzira kako ste postavili rutinu, stišajte se. Nahranite je i vratite na spavanje. Počeće da shvata da je noć za spavanje, ne za igru."

Za početak, odaberite razumno vreme, npr. sedam sati, i odaberite tri ili četiri stvari koje biste voleli da radite svake večeri. Obucite bebu u pidžamu, pevajte pesme, čitajte knjigu, ili masirajte bebu. Nema veze šta tačno radite, sve dok to relaksira sve vas, i sve dok to radite svaku noć u isto vreme. Dajete znake koje će beba naučiti da prati", objasnila je Jodi Mindel, "A vremenom će biti pospanija zbog svih tih znaka."


Foto: Shutterstock

Kupanje bez stresa

Kupanje u kadici obično započinje kada bebi otpadne pupak. Za rutinu kupanja kod novorođenčadi je najvažnija priprema. Pre nego što uopšte dotaknete bebu, pripremite sve potrebno: kadicu, peškir, peškir sa kapicom, sapun, plastičnu čašicu za ispiranje kose, losion, kremu, pelene. Savijte peškir na pola i raširite ga po podu. Tu spustite bebu kada je okupate. Na vrh postavite peškir sa kapicom. Nakon toga napunite kadu sa malo tople vode pa testirajte na unutrašnjoj strani zgloba da li je previše vruća. Postavite peširić u kadu i dodajte malo sapuna. Kada završite sa kupanjem, obema rukama lagano uhvatite bebu ispod pazuha i postavite je na peškir sa kapicom. Brzo je umotajte i zatim podignite.

Tajne dremki

Kada bebino dnevno spavanje napokon počne da liči na šablon (nakon neka tri meseca), vreme je da započnete i sa ovom rutinom. Umesto puštanja da vaša beba spava bilo gde, počnite da stvarate prirodan ritam koji će se razviti u raspored.

Prema rečima Džodi Mindel, bebe se obično dele u dve grupe: one koje spavaju "po satima" i one koje imaju "pravilo od dva sata". Prva podrazumeva dremanje svakoga dana u tačno određeno vreme. Ove druge spavaju posle dva sata budnosti, bez obzira koje je vreme u pitanju. Kada otkrijete bebin šablon, postavite je u krevetac kada znate da će se uspavati. Rutina dnevnih dremki bi trebalo da bude kraća verzija noćne rutine spavanja. Čitajte istu knjigu ili pevajte uspavanku kao i uveče pred spavanje. Zamračite prostoriju. Do trećeg meseca, vaša beba će verovatno početi da prepoznaje te signale, te će znati da je vreme za spavanje.

Popravljanje vremena hranjenja

Zajednički obroci cele porodice trebalo bi da budu najvažnija rutina koju možete postići sa svojom bebom. Neka vam se pridruži čim počne da jede čvrstu hranu, otprilike oko šestog meseca kada je beba spremna za hranu za bebe. Sedite sa njom pre večere i polako je učite da jede kašikom. Nakon toga, kada je vreme da svi ostali jedu, postavite bebinu stolicu pored stola. Dajte joj meko i iseckano povrće da se igra sa tim dok jedete. Kada počne sa regularnom hranom, neka jede sve isto što i vi, samo sitno iseckano. Ugasite televizor i razgovarajte o današnjem danu. Kada ste svi zajedno, beba razvija zdrave navike ishrane, jednako kao i jezik i socijalne veštine. Ipak, jedan od glavnih razloga za postavljanje rutine hranjenja neće biti očigledan godinama: Uzimanje obroka porodično ima "zaštitnički efekat", ističe doktorka Haj. Kada deca rastu, oni koji uživaju u porodičnim obrocima se češće bolje ponašaju. Istraživači su uvideli i to da adolescenti koji jedu sa svojim porodicama imaju obično bolji uspeh u školi i imaju manje šanse za depresiju. Imati određeno vreme kada možete svi da se okupite na kraju dana stvara veću povezanost.

Šta god da funkcioniše!

Rutine treba da odgovaraju vama samima. Postoji nekoliko teških i brzih pravila za kreiranje srećne, vesele rutine za vaše dete. Ukoliko ustajete ranije i treba da idete napolje ujutru (inače ćete poludeti), obucite bebu čim se probudi i krenite napolje sa kolicima. Sa druge strane, ukoliko niste osoba koja je aktivna čim ustane (još ste u pidžami u deset sati vikendima), ta šetnja rano ujutru neće funkcionisati kod vas. Isplanirajte da izađete napolje popodne, a jutra pretvorite u mirno vreme kod kuće. Ipak, budite spremni da se vaša rutima i pravila menjaju, nekada jako brzo. Kit Maklintir iz Južne Karoline podseća: "Postoji toliko promena u prvoj godini, te neke od rutina mogu trajati nekoliko sedmica pre nego što morate da se adaptirate ponovo. Nemojte se prestraviti zbog toga. Ako beba krene da trlja oči u vreme kada na to niste navikli, morate se prepustiti. Uradićete ostale stvari kasnije. Nakon troje dece, Kit je naučila kroz iskustvo da "bebe traže mirno roditeljstvo pre nego bilo šta drugo".