Neke bebe se rode sa deformisanim glavama čiji oblik može postati trajan kako odrastaju. Obično će beba morati da nosi kacigu u dobi od 4 meseca do 1. godine kada joj šavovi lobanje nisu spojeni. Ispravljanje oblika lobanje ponekad može biti neophodno i za sprečavanje budućih zdravstvenih problema.

Zašto su bebama potrebni šlemovi?

Bebama uzrasta od 4 meseca do 1. godine se savetuje da nose šlemove ako imaju deformisanu lobanju. Kada novorođenče poseti pedijatra, on može da proceni obim i oblik bebine lobanje, a ako otkrije da beba ima veliko ravno mesto, može preporučiti terapiju šlemom. Poželjno je da se završi između 4-6 meseci. Lobanja bebe nije u potpunosti očvrsnula, a njene meke tačke, odnosno fontanele i grebeni, odnosno šavovi, još su savitljivi, a kosti lobanje nisu srasle. Kako beba raste, njihovi kranijalni šavovi će početi da se spajaju, a oblik lobanje se neće tako lako menjati.

Koji uslovi uzrokuju da beba nosi kacigu?

Razlog zašto bebe nose lobanjske kacige je ispravljanje oblika lobanje. Pošto je bebina lobanja meka, uobičajeno je da postane ravna kada beba leži na leđima duže vreme. Međutim, ravna lobanja takođe može biti rezultat genetskog stanja. Stanja koja se mogu lečiti terapijom šlemom su:

1. Plagiocefalija

Takođe se naziva sindrom ravne glave, plagiocefalija je kada se jedna strana bebine glave spljošti zbog neprekidnog pritiska. Ovo se obično dešava na zadnjem delu lobanje kada beba leži na leđima duže vreme. Stanje se naziva poziciona plagiocefalija. To je prilično uobičajeno jer je polaganje bebe na leđima najsigurniji položaj za spavanje prema preporukama Američke akademije za pedijatriju.

Pošto plagiocefalija ne izaziva nikakvu prepreku razvoju mozga bebe, terapija šlemom se obično preporučuje kada se teška deformacija nije poboljšala drugim metodama lečenja. Kongres neuroloških hirurga preporučio je fizikalnu terapiju ili čestu promenu položaja bebe u slučajevima plagiocefalije.

2. Kraniosinostoza

Kada se bebine lobanje kosti prerano spoje, to dovodi do stanja koje se zove kraniosinostoza. Ponekad ovo može biti genetsko stanje. Kraniosinostoza može ograničiti rast mozga jer će neobičan oblik lobanje ograničiti rast.

Simptomi ovog stanja uključuju nejednako oblikovanu lobanju, abnormalan rast glave, meku tačku na bebinoj glavi, glavobolje, smetnje u učenju, gubitak vida ili široke ili uske očne duplje. Kraniosinostoza zahteva hirurško lečenje praćeno terapijom šlemom.

U kom uzrastu beba treba da nosi kacigu?

Lobanja bebe obično počinje da se stvrdnjava nakon 1. godine, a kaciga će postati neefikasna za nežno oblikovanju lobanje. Stoga se preporučuje da beba nosi kranijalni šlem u dobi od 4-6 meseci. Vaš pedijatar će savetovati ovaj tretman tokom poseta koje obavljate svaka 2 meseca nakon rođenja tokom detinjstva deteta.

Koliko dugo beba treba da nosi kacigu?

Generalno, bebe nose kacige za oblikovanje glave 23 sata dnevno. Možete je ukloniti dok ih kupate ili oblačite. Iako se ovo čini kao predugačak period, on je neophodan jer će bebina lobanja biti savitljiva samo u kratkom periodu od nekoliko meseci. Od vitalnog je značaja da se završi terapija šlemom pre nego što se njihovi kranijalni šavovi trajno spoje. Kranijalni šlemovi se obično moraju nositi u proseku 3 meseca. Period može varirati u zavisnosti od ozbiljnosti stanja. Pedijatar će često pratiti oblik lobanje kako bi izvršio prilagođavanja tokom lečenja po potrebi.

Da li kacige za preoblikovanje izazivaju nelagodnost?

Kaciga za oblikovanje lobanje za bebe nije bolna; takođe ne izaziva nikakvu nelagodnost. Kaciga je napravljena od meke pene i prilagođena je svakom detetu za maksimalnu udobnost. Međutim, ako nije pravilno postavljen, može da dovede do neprijatnog mirisa i iritacije kože što će izazvati nelagodnost. Lekar može da izvrši podešavanja kako bi ispravio postavljanje kacige.

Po čemu se šlemovi za preoblikovanje lobanje razlikuju od drugih šlemova?

Kranijalni šlemovi se razlikuju od drugih šlemova jer ih prepisuju licencirani lekari, kao što je sertifikovani pedijatrijski ortotičar. Izrađuju se po meri bebine glave pomoću gipsanog kalupa. Takođe se mogu prilagoditi tokom lečenja po potrebi. Spoljašnjost ovih kaciga je tvrda, ali pena iznutra je mekana, vršeći konzistentan pritisak na izbočenu stranu glave tako da se ravna tačka može proširiti. Oni su izričito dizajnirani da preoblikuju lobanju bebe, a ne da je štite od povreda.

Mekše lobanje kod beba olakšavaju lak prolaz kroz porođajni kanal i olakšavaju rast mozga tokom prvih godina bebinog života. Međutim, ova ranjivost može dovesti do neobičnih oblika glave bebe, što se mora tretirati. Abnormalni oblici glave usled kraniosinostoze takođe mogu inhibirati razvoj mozga, a lobanjski šlemovi postaju vitalni za lečenje bebe. Ova terapija ne izaziva nikakav bol ili nelagodnost vašem detetu. Međutim, morate se pobrinuti da držite kacigu prema uputstvima pedijatra.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald