Da li ste primetili da vam je ruka vlažna nakon što držite bebinu glavu? Kada roditelji primete da se beba znoji, prvo na šta pomisle jeste temperatura. Ipak, lekar ističe da ovo uglavnom nije slučaj. Jedna mama na portalu Parents.ru postavila je pitanje zašto je glava njene bebe vruća i znoji se...

"Beba ima mesec i po dana. Primetila sam da kada je ljuljam, ruka mi se znoji ispod njegove glave. Izmerila sam detetu temperaturu i sve je bilo normalno. Ali glava je zapravo toplija na dodir od ruku i nogu. Trudimo se da temperatura u prostoriji bude oko 24 stepena, dete ne umotavamo previše, ali je jasno da se ponekad zagreje. Zašto mu je tako topla glava? Od čega ovo zavisi?"

Evo šta je odgorio lekar Pavel Zhitov:

"Postoji neka posebnost kod dece, uključujući i prve mesece života, povezana sa činjenicom da je glava toplija od tela. Ovo se može objasniti na sledeći način: sudovi na koži glave su dobro razvijeni, imaju mnogo kolaterala (veza) među sobom, bebina kosa je obično retka, a sama deca još ne znaju kako da se dobro znoje da bi smanjila temperaturu. Stoga su glave beba toplije od tela baš kada se njihovo telo oslobodi viška toplote.

I, inače, to se može desiti ne samo kod novorođenčadi. Roditelji dece od 5-7 godina često dolaze kod mene sa pitanjem: "Mode dete se već par noći znoji dok spava, budi se skoro u lokvi znoja."

Ovaj problem uopšte nije problem, nije čak ni znak nedostatka bilo čega (da, vitamin D je u savršenom redu kod takve dece). Ova reakcija je povezana sa pregrevanjem tokom spavanja. Ali dešava se da se to dešava i kada je soba hladna. Kada se pregledaju, ova "vruća" deca ne otkrivaju nikakve abnormalnosti i, po pravilu, to traje neko vreme, ponekad nekoliko nedelja, a zatim nestaje. Ali najvažnije je da deca ni na koji način ne pate od ovoga, već su na pregledu potpuno zdrava. Roditelji koji primete da se glava njihovog deteta znoji ne moraju ništa da preduzmu po tom pitanju, samo treba da proprate da li postoje dodatni simptomi."

BONUS VIDEO:

PORAĐANJE U KUĆNIM USLOVIMA ILI U PORODILIŠTU? Ginekolog: Ako dođe do ovih komplikacija, van bolnice se može ugroziti život bebe! Kurir televizija

(Yumama/T.A.S.)