Uz sve ukusne obroke koje možete da napravite sa klasičnim sastojkom, kao što je luk, možda se pitate kada je pravo vreme da se sa njima upozna i vaša beba? 

Kada i kako da hranite svoje dete čvrstim namirnicama ponekad može biti zbunjujuće. Na sreću, početak upoznavanja bebe sa crnim lukom je relativno jednostavno, kako prenosi Helthline. Ovo su detalji o uključivanju ovog ukusnog ljutkastog povrća u ishranu vašeg mališana.

Kada je u redu uvesti luk

Sa svojom čvrstom teksturom i jakim ukusom, luk možda nije glavni kandidat za prvu čvrstu hranu vašeg deteta - ali, prema Američkoj akademiji za pedijatriju (AAP), ne postoji savršen redosled u kome se uvode različite vrste čvrstih namirnica.

„Luk se može bezbedno davati bebama kada počnu da jedu čvrstu hranu, počevši od oko 6 meseci“, potvrđuje pedijatrijski dijetetičar Grajs Ši.

Prednosti luka za bebe

Luk je zdrava hrana za ljude svih uzrasta — a to uključuje i bebe!
„Luk je prepun hranljivih materija korisnih za bebe, poput vlakana i prebiotika, koji podržavaju varenje“, kaže Ši. Jedan mali luk sadrži oko 1 gram vlakana. Ovo možda ne zvuči mnogo – dok ne uzmete u obzir da bebama treba samo oko 5 grama ove hranljive materije dnevno.
Pored toga, luk je značajan izvor vitamina C, ima ga oko 5 miligrama
po malom luku. (Ovo je oko 10 procenata preporučenog dnevnog unosa od 50 mg) za bebe od 7 do 12 meseci.) Dobijanje dovoljno vitamina C može pomoći telu vašeg deteta da stvori kolagen, bori se protiv štetnih slobodnih radikala i održi imunitet. U manjim količinama, luk takođe obezbeđuje folat, vitamin B6 i kalijum.
Znamo da vaša beba neće pojesti ni jedan mali luk dnevno. Ali pored svojih nutritivnih prednosti, luk nudi prednost dodavanja ukusa bebinoj hrani bez natrijuma ili bilo čega veštačkog.

Kako pripremiti luk za bebu

Baš kao što vi verovatno ne jedete luk kao jabuku, vaša beba verovatno neće težiti ukusu i teksturi sirovog luka. Kada uvodite luk, počnite tako što ćete ga uključiti u kuvano jelo, kao što je pire sa drugim povrćem. Takođe možete uzeti u obzir ćufte, musake ili omlet ako je vaša beba već navikla na čvrstu hranu. Ako odlučite da hranite svoje dete lukom samostalno, važno je da ga poslužite kuvanog i isečenog na male komade. Da biste naglasili prirodnu slatkoću luka - što može povećati šanse da vaše dete uživa u njemu - pokušajte da ga ispečete ili prodinstate u malo maslinovog ulja.

Mere opreza i alergije

Osim jakog ukusa luka, možda ćete se zapitati da li bi trebalo da odložite da hranite svoje dete njime iz drugih razloga, kao što su alergije na hranu. „Luk se ne smatra uobičajenim alergenom u hrani; međutim, bebe mogu biti alergične na bilo koju hranu“, kaže Ši. „Kada uvodite luk, počnite tako što ćete ponuditi malu količinu za prvih nekoliko obroka, pažljivo prateći neželjene reakcije.

Postoji još jedna potencijalna zamka hranjenja bebe lukom: gasovi. Srećom, jednostavno rešenje može da smanji verovatnoću da vaše dete dobije oluju gasova posle večere sa supom od luka. „Posluživanje kuvanog luka, umesto sirovog, može biti lakše za varenje, kao i ukusnije za bebe“, kaže Ši.

Sa svojim ukusnim, aromatičnim ukusom i mnoštvom zdravstvenih prednosti, luk može biti zdrav i ukusan dodatak ishrani vaše bebe. Da biste sprečili gasove i smanjili rizik od gušenja, samo ga poslužite kuvanog - ne sirov - i u malim komadima. I ne brinite ako vaš najmanji izjelica okrene nos na luk prvih nekoliko puta. Što više eksperimentišete sa nuđenjem luka u raznim oblicima, veće su šanse da ćete uskoro dobiti osmeh mališana (i malo lošeg zadaha) kada poslužite ovo povrće.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

kako skinuti boju od jaja sa prstiju TikTok/corinalmeister

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO