Ako ste ikada mirisali bebinu glavu dok je držite u naručju, znate da je to jedan od najnežnijih i najlepših mirisa koji ste ikada osetili. Zašto je ovaj miris tako divan? Nauka ima objašnjenje!

Lekar Johanes Frasneli 2013. godine učestvovao je u studiji akademskog časopisa "Frontiers in Psychology" i pažljivo posmatrao kako žene reaguju na miris tela novorođenčeta. U istraživanju učestvovalo je 30 žena, uključujući 15 koje su se tek porodile i 15 koje nikada nisu, i svaka od njih je osetila miris nepoznatog novorođenčeta koje je imalo manje od 2 dana.
Rezultati su potvrdili ono što mame svuda već znaju: Miris beba je očaravajući. Skeniranje mozga učesnika pokazalo je da "telesni mirisi novorođenčadi od 2 dana izazivaju aktivaciju u moždanim područjima koja su povezana sa nagradom kod žena", napisali su autori studije. U stvari, izgledalo je da nije važno da li su ispitanice ranije rađale ili ne; mozak žena iz obe kategorije reagovao je na miris bebe kao da je to nešto najlepše što su pomirisali.

Iako miris funkcioniše u tandemu sa vidom i dodirom kako bi pomogao majci i bebi da se povežu, lekar objašnjava da često zanemarujemo čulo mirisa, iako je ono povezano sa pamćenjem, učenjem i emocijama. "Svako može ispričati anegdotu kako je određeni miris izazvao uspomene i/ili emocije i, kao u studiji o mirisu beba, nagradu."

Postoje podeljena mišljenja šta uzrokuje taj miris bebe, iako postoji nekoliko teorija: neki spekulišu da dolazi od njihovih znojnih žlezda ili da je to dugotrajan miris "Vernix caseosa", supstance koja pokriva bebe kada se rode i ispera se nakon rođenja.

Ipak, naučnici potvrđuju da vezivanje zasnovano na mirisu ide u oba smera. Kao što su Frasnelli i njegove kolege primetili u studiji, svaki udah sadrži mnoštvo složenih, nevidljivih mirisnih signala koja utiču na naš mozak, a naša tela neprestano pumpaju informacije u vazduh preko mirisa - o našim nivoima stresa, bolesti, čak i o odnosima sa drugi ljudi. Prethodna istraživanja su pokazala da bebe mogu da razlikuju majčino mleko i mleko od drugih žena na osnovu njegovog mirisa, pa čak i više vole odeću koju nosi njihova majka.

I bebe vole mamin miris, ali i mame uživaju u bebinom mirisu dok im njuškaju glavicu kada ih ljuljaju i maze. Miris može trajati samo nekoliko nedelja nakon rođenja, ali kada nestane, i dalje ga mame dugo pamte.

Izvor: Yumama