Sindrom ravne glave (plagiocefalija) je česta pojava kod malih beba i zna da zabrine roditelje. Najčešće se dešava usled toga što je  bebina lobanja i dalje meka. Pošto su prvih meseci najviše u ležećem položaju i nemaju još dovoljno razvijene mišiće vrata, bebe imaju tendenciju da drže glavu u istom položaju kada leže. Ovo upravo može izazvati ovaj sindrom.

Doktor Džen Rosu, ovlašćeni sepcijalista za novorođenčad u oblasti pre i postnatalne kiropraktike, objasnila je šta stručnjaci preporučuju kako bi se sprečila pojava plagiocefalije.

Do sindroma ravne glave, kako ističe, dolazi zbog povećanog pritiska na jednu tačku na glavici, primera radi: zbog nezgodnog položaja u materici, porođajne traume ili ležanja na leđima. Kako raditelji mogu da ga prepoznaju:

  • Zadnji deo bebine glave je ravniji sa jedne strane
  • Beba obično ima manje kose na tom delu glave
  • Kada gledate dole u ​​bebinu glavu, uho na spljoštenoj strani može izgledati gurnuto napred

"Bebe imaju slabe mišiće vrata, zbog čega im je teško da okreću glavu pa je drže u istom položaju dok leže i to je jedan od uzroka plagiocefalije", objasnila je dr Rosu.

Njen savet roditeljima je da stavljaju bebu na stomak čim je to moguće na nekoliko minuta svakih par sati.

"Tako će bebe da jača mišiće vrata i motoričke veštine, a neće ni neprestano ležati u istom položaju", dodala je.

Uz video koji je objavila na TikTok, dodala je i napomenu roditeljima da se obavezno prvo konsultuju sa pedijatrom pre nego što bilo kakve vežbe počnu da primenjuju. Bebe kojima je dijagnostikovan teži obilk plagiocefalije, u nekim slučajevima dobijaju kacigu.

Pogledajte video:

Kako da sprečite ravnu glavu kod bebe TikTok/kydkyronashville

 (Yumama)