Izbor kolica za bebu je velika dilema roditelja koji kupuju opremu za svoju prvu bebu. Ponuda je ogromna i teško je odabrati, a o rasponu cena da ne govorimo. Međutim, iako sada imamo kolica koja deluju kao svemirski brod i brojni roditelji su spremni da izdvoje basnoslovne sume za njih, ipak treba gledati šta je praktičnije i korisnije.

Nije retko da kada roditelji krenu u prvu šetnju sa svojom bebom shvate da su pogrešili jer im kolica nisu praktična ni za lift, ni za automobil, a čak ni za ulazna vrata u zgradi. Toliko novca su dali a probleme su tek sada primetili. Zato, morate da znate da nije sve u izgledu već da kolica birate po praktičnosti.

Kod izbora kolica treba da obratite pažnju na:

  • Vaše okruženje (da li živite u zgradi ili kući, da li imate lift...)
  • Stil života (uslovi po kojima planirate da ih koristite, asfalt, trava, pesak, kaldrma...)
  • Uslovi u kojim živite (lift u zgradi je mali, živite na 4. spratu, stan je mali i nema ostavu...)
  • Godišnje doba u kom će se beba u najranijem uzrastu voziti
  • Da li planirate da kupujete kišobran kolica kada dete počne da sedi
  • Težina kolica - Obično se kreće od 6 do 20 kilograma za blizanačka kolica.
  • Točkovi kolica - plastični su lakši ali neudobniji za vožnju i nestabilniji, dok su gumeni stabilniji ali teži.
  • Sistem sklapanja - mogu biti u vidu kišobrana i u kockastom obliku kada se sklope, a to birate u odnosu na vaš automobil.

Kada kupujete kolica, bitno je da ih isprobate u radnji i da procenite da li su vam laka za sklapanje. Bićete vrlo često u situaciji da ste same sa detetom, pa u tim trenucima treba da budete u mogućnosti da sami sklopite kolica bez pomoći.

Naslon kolica treba da bude podesiv od horizontalnog do uspravnog (sedećeg položaja. Beba do 6 meseci treba da je u ležećem položaju, okrenuta ka roditeljima kako bi mogli da prate bebu i sa njom ostvare kontakt očima što bebi daje dodatnu sigurnost i zaštićenost.

Beba, kolica
Shutterstock Buduća mama bira kolica za bebu

Kišobran kolica

Ova kolica se koriste kada beba može samostalno da sedi, isključivo tokom leta jer su lagana i tanka pa bi bebi tokom zimskih dana bilo hladno u njima.

Materijal od kog su kolica napravljena

Kod izbora kolica treba da obratite pažnju i na materijal od kog su napravljeni. Bitno je da su kvalitetni i dobro održivi, da su prošli atest i bezbednosne provere.

Navlake na kolicima treba da se lako skidaju, da mogu da se peru u mašini i da se nakon sušenja jednostavno vraćaju na kolica.

Beba, kolica
Shutterstock Beba u svojoj prvoj šetnji

Vezivanje

Najčešći propust koji roditelji prave je nevezivanje deteta ili vezivanje samo klasičnog kaiša. To nije bezbedno jer može da dođe do ispadanja bebe. Zato obratite pažnju da kolica imaju 5 tačaka zaključavanja. Da mogu da se zaključaju između nogu i preko ramena.

Boja, dizajn i drugi detalji

Sve ove karakteristike su na roditeljima, ali nikako ne treba da budu kriterijum za odabir kolica. Nepravilan položaj, neadekvatna veličina i način na koji se koriste kolica može negativno da utiče na psiho-motorni razvoj deteta.

(Yumama)