Prva šetnja novorođenčeta je uvek tema o kojoj se mnogo spekuliše. Dok će vas neki savetovati da dete ne izvodite u prvih 40 dana, drugi će vam reći da u prvim danima možete da je izvedete. Ali šta ćemo sa zimskim bebama i da li njih tako nežne treba izvesti napolje na niskim temperaturama i vetrovitom vremenu? Hajde da rešimo sve dileme.

Mnogi ljudi koji su bebe dobili u zimskim mesecima ih ne izvode iz kuće sve dok se vreme ne prolepša i ne ograne sunce, kako bi sprečili da se beba prehladi. Međutim, to nije dobro iz više razloga.

Prvo, beba će se lakše prehladiti u malom prostoru u kom ulaze odrasli i starija deca, donoseći razne bakterije i viruse.

Drugo, nije zdravo za bilo koga da udiše ustajali zrak, pa tako i za novorođenče.

Treće i najvažnije, dete treba da se navikava na uslove sredine u kojoj će provesti ceo svoj život.

To znači da bebu zimi takođe treba da izvodite u šetnju, ali tek nakon što se osiguraju određeni uslovi. Beba se ne izvodi napolje ukoliko je temperatura veoma niska ( ispod –10 stepeni), kada duva jak vetar, kada pada kiša, kada je magla ili neka mećava. Ukoliko bebu prvi put izvodite napolje zimi, neka to u početku budu kraće šetnje, savetuje se do pola sata kako bi se beba adaptirala.

Beba, zima, jakna, šetnja
Shutterstock Nasmejana beba sa kapom

U periodu oko šestog meseca sazreva termoregulacijski centar u mozgu, pa zato treba brinuti da bebi ne bude previše hladno ali ni toplo. Kada je u pitanju vetar, neće im puno naškoditi ali može da ometa disanje bebe, što niko ne želi.

(Yumama)