Jednokratne pelene za bebu danas su nešto na šta odmah pomislite kada vam neko pomene najmlađe. Međutim, jedna mama je uverene da beba svoje fiziološke potrebe može da obavlja i bez pelena. Kako kaže, ne samo da je bolje za bebu, nego se i manje zagađuje okolina.

"Kada drugim mamama kažem da imam petoro dece i da nijedno od nih nije nosilo pelene, dogodi se jedna od dve stvari - ili kažu da im se ne žuri ili me mole da im otkrijem svoju tajnu", rekla je Andrea Olson iz Severne Karoline.

"Sve mame i tate koji žele da izbegnu pelene, poslušajte me. Postoji način da to postignete", kaže Andrea i dodaje da to nije lako, da su je mnoge majke osudile zbog njenih metoda, ali ona je potpuno uverena da je njen izbor ispravan.

Koja je to medota da bebe ne nose pelene?

"Sigurno se pitate koja je moja metoda, otkriću vam. Radi se o 'eliminacijskoj komunikaciji', barem smo je tako nazvali. Sa tom metodom smo krenuli od samog rođenja, iako postoji prostor od rođenja pa do 18. meseca u kom možete da krenete. Mi smo odmah krenuli jer mislimo da beba tako prirodnije usvaja sve što je učimo", otkriva Andrea, i dodaje:

"Novorođenče mnogo više preferira čistoću i higijenu, a zašto bih želela da moje dete nosi pelenu kada joj svi instinkti govore protiv toga? Na stranu što ni ja ne želim da se bakćem sa prljavim pelenama. Vrlo je lako priviknuti novorođenče na ovu metodu i vrlo brzo će preći na wc šolju i pre nego što prohoda."

Ona je zatim objasnila u koje vreme svoju bebu stavlja na nošu da vrši nuždu.

"Kada se novorođenče probudi, odmah pre dojenja donosim nošu. Obično tada napravi veliku ili malu nuždu. A beba tako bolje razume proces pražnjenja nego kada se odvija u pelenama, kada im nije jasno šta se dešava. Ovako sve vide svojim očima", kaže Andrea i dodaje da je za ovu metodu čula od prijateljice koja ju je praktikovala.

"Jednostavno je uvek držala svoju bebu iznad noše, wc šolje ili iznad zemlje, ako su napolju. Nije joj ni po koju cenu stavljala pelene", govori Andrea i dodaje da je četiri godine nakon što je ovo videla kod prijateljice zatrudnela i odlučila da želi da koristi istu metodu.

"Htela sam da sve bude što prljavije i što jednostavnije. Jednostavno mi se činilo prirodnije. Čim sam rodila prvog sina, osetila sam kada je krenula prva potreba za velikom nuždom. Odmah sam ga stavila preko wc šolje, i od tada nikada više nisam razmišljala o pelenama", kaže Andrea.

(Yumama)