Kada beba napuni godinu dana svi očekuju da će uvežbati samostalno hodanje, ali svaka beba je individualna. Neka deca za svoj prvi rođendan već trče, a neka tek uvežbavaju. Može se reći da većina dece samostalno prohoda između 13-14 meseci.

Do samostalnog prohodavanja, beba mora da prođe kroz više faza, a upravo one su i ključne u pravilnom prohodavanju.

- Podizanje iz sedećeg u stajaći položaj uz pridržavanje
- Cupkanje u mestu
- Hod uz nameštaj
- Samostalno stajanje
- Samostalni i stabilan hod do krajnjeg cilja

Kako mogu pomoći detetu da brže prohoda?

Izuzetno je važno da ne žurite, da ga ne forsirate i ne stavljate na nogice ako ono još nije samo ustalo. To znači da nije spremno, a ako ga vi postavite da stoji možete napraviti velike posledice po njegovu kičmu. Naravno, to nećete videti odmah ali posle par godina može da se odrazi na detetovo zdravlje.

Pravilnom pomoći vašu bebu podstaćete na hod, a evo nekih od saveta:

Igrom do jakih mišića

Stavite bebu da sedne na malu stoličicu sa stopalima na podu (uz vaš nadzor naravno) i zamolite je da vam doda igračke sa poda koje ste, predhodno, stavili svuda naokolo.

Ovakva igra pomaže vašoj bebi da vežba pokrete gore-dole, odnosno, ustajane i okretanje. Kada se naginje i povlači vaša beba vežba gornji deo tela, dok sedenje na stolici stavlja fokus na noge i vežba donji deo tela. Stvljanjem stopala ispod sebe, na pod vežba držanje ravnoteže.

Važno je da hodaju bosi

Beba dobija mnogo informacija preko stopala…recimo po kakvoj podlozi hoda, drvenoj, tepihu, travi… i na taj način bebin mozak prilagođava mišiće i zglobove za hodanje u skladu sa podlogom na kojoj se nalazi. (Naravno, posklanjajte sve na šta bi se beba mogla povrediti).

Važno je da deca hodaju bosa
Shutterstock Važno je da deca hodaju bosa

Namamite je da hoda

Sedite na pod, malo udaljeno od bebe sa nekom igračkom u rukama i zovite bebu da je uzme. Kada savlada ovakvu igru kretanja možete napraviti i čitavu putanju od igračaka i posmatrati hoće li beba ići od jedne do druge… ako ne kreće, skrenite joj pažnju na poređane igračke. Menjajte igračke s vremena na vreme da joj ne dosade.

Nemojte je držati za rukice

Ako šetate sa bebom po stanu, pridržavajte je za trup ili guzu, a ne za ručice.

Kada je držite za struk, pomažete bebi da razvije prirodan hod koji nije nagnut na prstiće i ka napred. Važno je da beba rasporedi svoju težinu po celom stopalu i peti. Na taj način razvijaju stabilnost svojh nožica.

Mama pokazala kako treba držati dete koje vežba prohodavanje
Shutterstock Mama pokazala kako treba držati dete koje vežba prohodavanje

Neka joj ruke budu zauzete

Kada krenete u šetnju po stanu sa vašom bebom, prvo joj dajete jednu igračku (igračka mora da bude lagana) a onda joj ponudite i drugu igračku. Poenta je da u obe ruke nosi nešto.

Kada su obe ruke zauzete igračkom, bebin fokus će biti na rukama i na tome što nosi, neće obraćati toliko pažnje na pokrete hodanja. Tada, najverovatnije neće uopšte potražiti vašu ruku ili bilo kakav drugi oslonac. Takođe na ovaj način bebe vežba mišiće i gornjeg i donjeg dela tela

Iskoristite stepenice

Kada vidite da je vaša beba već dobro uvežbala prethodne faze i da je sada već pomalo sve to postalo dosadno, odvedite vašu bebu do nekog stepeništa. Budite sve vreme uz vašu bebu i pustite je da se sama penje uz stepenište… rukama, kolenima, stopalima. Na taj način se razvija celo bebino telo, svi mišići koji su joj potrebni upravo za hodanje.

(Yumama)