Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA DECA NAUČE DA TRČE I SKAČU? Od prohodavanja se sve razvija munjevitom brzinom, evo kako vi možete da im pomognete

Autor Radmila Ilić

Nećete moći da poverujete kada su vaše bebe već naučile da skaču, ali možete im pomoći da nauče to da rade bezbedno.

 Devojčica, igra, školica, skakanje Izvor: Shutterstock

Jednom kada vaše dete počne da hoda, samo je pitanje vremena kada će otkriti da mogu da budu veoma brzi, da trče i skaču. Sve se dešava u tren oka, a prohodavanje je samo jedan korak do novih avantura. Ovladavanje ovim veštinama je vrlo važan deo razvoja vaših mališana. Evo šta možete očekivati i kako da im pomognete da savladaju ove uzbudljive veštine.

Negde između 18 i 24 meseca, dete će početi da ubrzava tempo od hodanja do trčanja. Ne zaboravite da možete očekivati i nekoliko padova na ovom putu. Kada napuni 3 godine, trčanje bi trebalo da je vrlo jednostavno za njih.

Kako da pomognem detetu da lakše savlada trčanje?

  • Unapredite svoju igru: Igračke na guranje mogu da pomognu da motivišete svoje dete da ubrzaju tempo. Kada stekne samopouzdanje na nogama, dajte mu igračku koju može da povlači za sobom dok trči ili da je 'juri'.
  • Budite aktivni zajedno: Igrajte igre kao što je skrivanje kako biste ohrabrili svoje dete da unese malo snage u korak.
  • Izađite napolje: Ohrabrite dete da trči po travi ili ga vodite u šetnju, dozvoljavajući mu da brzo šeta umesto da se vozi u kolicima.
  • Krenite u park: Pustite ga da trči po igralištu ili da juri leptire po stazama dok ga vi nadgledate.

Kada deca uče da skaču?

Oko druge godine, vaše dete će početi da skače u mestu. Obično će početi od skoka sa jedne noge, a zatim će polako uvežbati da skače sa obe noge. Negde između 2. i 3. godine, vaše hrabro dete će dobiti više vazduha kada skače, i moći će to da radi mnogo spretnije.

 Deca, igra, skok, priroda
Deca se igraju u prirodi
Izvor: Shutterstock

Kako možete pomoći detetu da nauči da skače:

  • Zajedničko skakanje: Držite dete za ruku, stanite pored njega na ivičnjak ili nisku stepenicu i recite: 'Jedan, dva, tri, skoči', a zatim skočite zajedno.
  • Vežbajte skakanje kao žaba: Pokažite svom detetu kako da se spusti u čučanj i da podigne ruke dok skače. Neka vežba u žabljem stolu, to će mu na kraju pomoći da nauči da skače uspravno.
  • Imitacije: Pokušajte da igrate igru imitacija, probajte da skakućete kao zeka (prsti na glavi glume uši), pile (ruke sklopljene kao krila) ili kengur (neka drži lutkicu blizu stomaka kao što mama kengur drži mladunče).
  • Pomozite im: Neka se osloni na vas za svoje prve pokušaje skakanja. Kada uvežba bez držanja vaših ruku, zamolite ga da ispruži ruku u stranu ili stavi ruke na bokove kada skače. Ovi pokreti pomažu u održavanju ravnoteže.

(Yumama) 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica